Bloggtoppen september 2014

I dag är det premiär för bloggtoppen på Pedagog Stockholm. Ambitionen är att varje månad redovisa en tio-i-topplista med månadens mest framgångsrika bloggar. Mätetalet är antalet sidvisningar.

Den aktuella månadens lista återfinns alltid på vår sida. Våra bloggar. De tio första bloggarna är ordnade med den största bloggen överst. De som inte ligger på listan är helt slumpvis ordnade.

Jag hoppas att denna lista och framförallt reflektionen och analysen över varför den ser ut som den gör ska lära oss alla att bli bättre bloggare och att vi kan känna oss lite sporrade.

Jag får börja med att gratulera Pernilla Lundgren som toppar den första listan. Vi gratulerar henne också till det nya jobbet på Skolverket. Erika Isaksson kommer att fortsätta driva bloggen.

Pernilla har länge tillsammans med Toura Hägnesten varit vårt mest framgångsrika bloggare. Och tittar vi på hennes statistik kan vi slutleda oss till att hon kommer att ha en toppplacering en lång tid framöver trots att hon inte skriver ett enda inlägg! Faktum är att bloggen har 657 inlägg och många av dem är taggade med väldigt heta ledord. Så söker du på begrepp som betyg och bedömning, formativ bedömning eller Dylan Wiliam är chansen stor att du hamnar på just den bloggen. Det är något att tänka på för alla som bloggar.

På andra plats ligger Toura Hägnesten och vi har redan tidigare konstaterat att en framgångsfaktor för henne har varit en extrem uthållighet. Om det kan ni tex läsa om här.

Månadens raket är helt klart Åsa Sibelius. Medan de två första placeringarna handlar om summan av många inlägg är Åsas placering ett resultat av ett enda inlägg: ”Nu får det vara nog” har haft 1697 visningar denna månad. Häftigt!

Det här tycker jag är ett exempel på en regel som vi kan kalla 1 på 10, eller i Åsas fall snarare 1 på 100. Åsa håller sin linje och skriver väldigt glada och inspirerande inlägg om hur det är att undervisa nyanlända. Men, som man hör av titeln, röt Åsa till ordentligt i inlägget Nu får det vara nog. Jag tror att det är viktigt att hålla sin linje när man väl har hittat sin grej. Läsarna måste veta vad som förväntas. Men någon gång i bland kan man avvika från denna linje genom att till exempel bli riktigt arg eller bara få läsaren att skratta. Det visar personlighet och gör personen bakom bloggen mer mänsklig.

Ytterligare ett exempel på det är vår nya blogg Verktyg för livet. Johanna och Frida har snabbt hittat sin linje och framgångsrikt hållt sig till den. Men det har också roat oss med inlägget Lässtrategier.

Dessutom har de redan lyckats ta sig in på topplistan trots att bloggen bara existerat under september månad. Mycket bra jobbat!

Ytterligare ett exempel på att klättra snabbt är Helena och Jannikes blogg Urflippat som också är en relativt ny blogg men som redan knipit sjätteplatsen på listan. De har jobbat hårt och medvetet och det har gett resultat. Stort grattis!

Det är också väldigt kul att se att Monika Dolfin tagit sig in på listan. Hon skrev till mig och undrade om jag hade några tips om hur hon kunde nå ut till fler läsare. Jag gav en del tips, vilka jag kanske får anledning att återkomma till senare, Monika tog till sig av dem och jobbade sig in på listan. Jättekul!

Och sist men inte minst måste jag återigen få berätta vad allas gemensamma ansträning har lett till. Läs detta inlägg:

En miljoooooon sidvisningar!

Så här såg listan ut för september

 1. Lärande & bedömning
 2. Läs- och språksatsningen
 3. Miss Åsa
 4. Provfri matematik – bedömning i praktiken
 5. Redaktionsbloggen
 6. UrFlippat
 7. Forskning i praktiken
 8. Kulan – mötesplats för kultur, förskola och skola
 9. Verktyg för livet
 10. MoD

/Pelle

2 kommentarer

 1. Toura Hägnesten, 6 oktober 2014

  Bra och tänkvärt skrivet! Tack för all uppmuntran. Jag gillade särksilt formuleringen om månadens raket. Mycket talande. Likaså var avslutet en finfin final
  /Toura

 2. Pingback Bloggtoppen oktober 2014 | Redaktionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.