Skolbesök

Skolbesök är en stor del av vår vardag. Idag har jag varit på Oxhagsskolan i Akalla och hjälpt Monika med inköp. Monika är ny i skolbiblioteket och det är inte så lätt att ha koll på vilka böcker som funkar bäst. Oftast är det de sprillans nya böckerna som eleverna väljer först, det vet alla som arbetat ett tag på skolbibliotek.  Då är det förstås roligt att kunna göra en lång inköpslista! Men vid tider då stora inköp inte är aktuella är det viktigt att kunna jobba med de resurser man har för att väcka läslust. Att plocka fram bra böcker, att tipsa enskilda elever och att berätta om dem för elevgrupper är vad som behövs. Och tänk egentligen, vad lyxigt det kan bli med en vuxen i skolbiblioteket som faktiskt läser böckerna! Då finns förutsättningarna för det där som är så viktigt: samtalet med eleverna om böckernas innehåll när de har läst – och förstås bokprat bokprat! för att locka till läsning. Tid avsatt i tjänsten för läsningen (= uppdrag från skolledningen) och en liten dos entusiasm behövs… /Ingalill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.