Litteraturutredningen

Att Litteraturutredningen kommit med sitt slutbetänkande har nog inte undgått någon som är det minsta intresserad av litteraturens plats i samhället. Vi som arbetar med litteratur i skolans värld har sett fram emot att få ta del av vad man kommit fram till. Då utredningen presenterades på Bokmässan i Göteborg var vi några från skolbiblioteksgruppen som lyssnade uppmärksamt. Och ja, glädjande nog lyfts skolbiblioteken och framför allt skolbibliotekariens betydelse. I utredningen betonas att ett rum med böcker i sig inte kan öka vare sig läslust eller läsförståelse hos barn och ungdomar. Där behövs en person som kan förmedla litteraturen, någon som har kompetens och ett uppdrag att göra just detta.  Litteraturutredningen föreslår nu ett förtydligande i skolförordningen om att skolans huvudmän ska sträva efter att bemanna skolbiblioteken med bibliotekarier som har kompetens att vara ett stöd till lärare och elever i det läsfrämjande och pedagogiska arbetet. Man föreslår dessutom att Skolverket får i uppdrag att utvärdera om de skolbibliotek som finns fungerar som en pedagogisk resurs, om de stödjer elevernas lärande och främjar intresse för läsning och litteratur. Vi följer naturligtvis detta med stort intresse! /Ingalill

3 kommentarer

 1. Elin Lucassi, 4 oktober 2012

  Läs gärna vad KB säger om saken via samverkansbloggen
  http://bibliotekssamverkan.kb.se/2012/10/01/utan-bibliotekarie-inget-bibliotek/

 2. Toura Hägnesten, 4 oktober 2012

  Skolbiblioteken behövs verkligen! En kunnig bibliotekarie gör ”skillnad”. Lärare hinner helt enkelt inte hålla sig ajour med all litteratur som kommer. Alla lärare jag möter i mitt arbete är sååå tacksamma för den hjälp som både ni bibliotekarier på cirkulationsbiblioteket ger men också alla ni bibliotekarier ute på skolorna. Hoppas verkligen att den blir satsningar på skolbibliotek och bibliotekarier!

  • Ingalill, 5 oktober 2012

   Ja! Lärare + bibliotekarie = bra för eleverna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.