Seminarieserie för So-lärare åk 4-9 – Doing ESD (Education for sustainable education)

Vill du utveckla din undervisning i So-ämnena samhällskunskap och geografi? Nu finns en möjlighet för dig som lärare i årskurs 4-9 att fördjupa din kunskap om lärande för global hållbar utveckling och ämnesövergripande metoder.

Vi söker dig som är engagerad och intresserad av undervisning kring globala hållbarhetsfrågor genom ämnesövergripande metoder och vill delta vid två sammankomster där din egen undervisning står i centrum. Under seminarierna visar vi hur ämnesövergripande undervisning kring globala hållbarhetsfrågor kan byggas, till exempel klimatfrågan, konsumtionsfrågan och urbanisering.

Vi tar hjälp av ämnesdidaktiska begrepp och analysverktyg som kan hjälpa oss att strukturera undervisningen i samhällskunskap och geografi och utveckla elevernas förmåga att analysera, orientera sig i, samt ta ansvar i en komplex värld. Du som deltagare kommer att bekanta dig med begrepp och analysverktyg genom praktiska övningar, föreläsningar, texter och gemensamma tillämpningar om hur dessa begrepp kan användas som hjälp i din egen undervisning.

Detta är ett pilotprojekt som består av två seminarietillfällen. Seminarierna äger rum två fredagseftermiddagar under vårterminen 2015, och leds av Karolina Sandahl, gymnasielärare i samhällskunskap, psykologi och religionskunskap på Globala gymnasiet och regionansvarig i Den Globala Skolan (UHR), Lotta Jankell, gymnasielärare i geografi, naturkunskap och biologi på Globala gymnasiet, samt Johan Sandahl, gymnasielärare i samhällskunskap och historia på Globala gymnasiet och doktorand i ämnesdidaktik vid Stockholms universitet.

Detta är en del av Globala gymnasiet och Stockholms stads utbildningsförvaltnings SO-didaktiksatsning som sker inom ramen för SO-didaktik i centrum. Tidigare har seminarieserien Doing History givits under två terminer och den här terminen ges även Doing ESD samt Doing RE (Religious education).

Datum och plats

• Tillfälle 1: fredag 20 mars 2015, 13.00-16.00.

• Tillfälle 2: fredag 17 april 2015, 13.00-16.00.

• Plats: Globala gymnasiet, Hornsgatan 93, T-bana Zinkensdamm.

Anmälan

Du som vill delta vid de båda seminarietillfällena mejlar anmälan så snart som möjligt till patrik.johansson@globala.se.

Välkommen!

INBJUDAN SOM PDF-FIL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.