Övning i historia: Varför sjönk regalskeppet Vasa?

Innan sportlovet träffades en grupp mellan- och högstadielärare på Global gymnasiet under två dagar och skapade övningsuppgifter i historia med hjälp av historiska tankeverktyg som orsaker & konsekvenser. Under våren testas uppgifterna i den egna undervisningen och tanken är att vi ska göra uppgifterna tillgängliga här efterhand som de testas och revideras. Här kommer en första övning om historiska orsaksförklaringar. Övningen är kopplad till förhållanden och skeenden under svensk stormaktstid och kan fungera som ett övningsmoment i relation till den perioden. Att tänka runt orsaker och konsekvenser i historia är komplext, och idén är att genom att arbeta med en konkret historisk händelse öva elevernas förmåga innan de tar sig an mer abstrakta historiska fenomen. Övningsfilen nedan innehåller instruktioner, faktakort etc. som behövs för att genomföra övningen på mellan- eller högstadiet. Om du testar övningen och har synpunkter eller vill dela erfarenheter – kommentera på bloggen eller mejla.

Uppgiften som PDF-fil

Vasas skrov i genomskärning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.