Seminarieserie för SO-lärare i åk 4-9 – Doing RE (Religious education)

Vill du utveckla din religionskunskapsundervisning? Nu finns en möjlighet för dig som undervisar i årskurs 4-9 att fördjupa dina kunskaper i religionsdidaktik.

Skärmavbild 2015-05-22 kl. 10.39.30

Vad händer i elevers möte med olika livstolkningar och religiösa praktiker? 

Vi söker dig som är engagerad och intresserad av religionskunskap och som vill delta i en seminarieserie där din egen undervisning står i centrum. Under seminarierna utgår vi från religionsdidaktiska begrepp och analysverktyg som kan hjälpa till att strukturera religionskunskapsundervisningen och utveckla elevernas förmåga att analysera religiösa uttryck och den egna livstolkningen.

Du som deltagare kommer att bekanta dig med de didaktiska begreppen genom praktiska övningar, föreläsningar och utvalda artiklar och texter. Vi kommer också gemensamt konstruera tänkta tillämpningar av dessa begrepp för den egna undervisningen.

Var och när?
Doing RE består av fem seminarietillfällen, fredag eftermiddag 13.00-16.00 på Globala gymnasiet. De föreslagna datumen är: 18 september, 9 oktober, 6 november, 20 november samt 11 december (heldag). Seminarierna leds av Thérèse Halvarson Britton, lektor på Globala gymnasiet och filosofie licentiat i religionsdidaktik och Emma Sandberg Andrasko, förstelärare på Globala gymnasiet.

Doing RE ges av SO-didaktik i centrum på Globala gymnasiet och är en del av Stockholms stad satsning på didaktik. Din skola kan därför få ekonomiskt stöd för din medverkan i kursen från utbildningsförvaltningen (t ex för vikarieersättning). Vi genomför också seminarieserierna Doing History 1.0, Doing History 2.0 (fortsättning) och Doing ESD (Education for sustainable development).

Vårterminen 2015 gav vi en pilotomgång av Doing RE. Två lärare sammanfattade:

”Jag har fått syn på MYCKET VIKTIGA aspekter av religionsundervisningen som nu är betydligt tydligare och lättare att sätta fingret på för att jag fått begrepp att hänga upp dem på.”

”Jag har fått konkreta idéer som jag kan använda i undervisningen, påminnelse om hur jag kan tänka när jag planerar och hjälp att ringa in frågetecken.”

Intresseanmälan
Om du är intresserad så skicka en intresseanmälan så snart som möjligt till maria.johansson@globala.se så kontaktar vi dig med mer information.

Länk till PDF-fil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.