Framstegsmätare

Framstegtsmatare

Du har förmodligen, under det senaste dygnet, suttit och stirrat på en framstegsmätare (eller progress bar) i din laddande telefon. När du synkar din mejl eller installerar ett program är det samma visa. Framstegsmätare har funnits långt innan tekniken gjorde entré i våra liv.

Gissningsvis har två tankar slagit dig:

 1. Varför går den inte linjärt framåt?
 2. Skönt att se att det finns ett slut på detta, i alla fall.

Här ska vi adressera bägge tankarna. Men vi börjar i andra änden!

Tre olika typer att mäta tid. Samtliga inställda på 30 minuter. Tre olika typer att mäta tid. Samtliga inställda på 30 minuter.

Början till slutet

Vare sig du laddar batteriet eller installerar någonting så är det en finit process. Någon gång kommer det att bli klart. Mätarens jobb är att visa när, och hur nära du är den tidpunkten. Visualiseringen bygger på en procentuell beräkning av vilka delar som är klara respektive vilka som inte är det. Det är alltså en ren kvantitativ beräkning, som inte handlar om vilka delar som är svåra eller utmanande, och det är viktigt att komma ihåg.

Hur som helst, finns flera användningsområden för detta i skolan värld. På min arbetsplats har vi Time Timers i varje klassrum för att visualisera den återstående tiden på ett tydligt sätt. Många elever föredrar den framför en vanlig klocka. För mig som lärare blir det också en effektiv ritual att förhålla sig till – att ställa klockan i början av lektionen och respektera att lektionen är slut när den piper. I detta fall är ju tid någonting kvantitativt att förhålla sig till, och någonting som är gynnsamt att mäta med visuella medel.

En invändning mot detta är kanske att det skapar negativa konnotationer att lektioner är någonting som behöver räknas ned, men det är för många elever redan vanligare än man tror med den tanken. Det viktigaste är att de kan förhålla sig till tiden och förstå den.

Varför är mätare inte linjära?

Frågeställningen är snarare, varför går mätaren snabbare ibland och långsammare ibland? Tekniskt sett, har det att göra med att det är svårt att beräkna vilka delar som tar längre tid och vilka som tar kortare tid. Samma sak blir det med en lektion – vilka moment i din lektion kommer eleverna att uppfatta som utmanande? Det finns lika många svar på den frågan som det finns elever.

Börja mäta!

När jag har föreläst om Spela Skolan, har jag lagt in en framstegsmätare som subtilt ligger uppe i ena hörnet. Tanken var att simulera framstegsmätare som spel ofta har för att visa spelarens framgångar och närhet till nästa nivå. Den gör inget väsen av sig, men skapar intrycket att det vi sysslar med nu har sin givna plats i kontexten.

När jag själv använder PowerPoint-presentationer i undervisningen brukar jag alltid lägga in en mätare som illustrerar var i hela presentationen vi befinner oss:

Längst ned finns en vinröd mätare som växer i takt med att bildspelet matas fram. Längst ned finns en vinröd mätare som växer i takt med att bildspelet matas fram.

Vilket fokus man som lärare vill lägga på att betona detta är ju givetvis upp till var och en. Till skillnad från andra spelmekaniska principer, är denna en sådan som man kan låta vara outtalad, om man inte vet med sig att någon av eleverna har ett jättestort behov av detta.

I PowerPoint, och alla andra Office-program, finns det en funktion som heter makron, som utför saker genom olika s.k. skript. Dessa skript går att hitta online, eller skriva själv om man är duktig på det. För att skapa framstegsmätaren ovan, har jag använt följande skript, som kommer från CCM.net.

 Sub AddProgressBar()    
  On Error Resume Next    
    With ActivePresentation    
       For X = 1 To .Slides.Count    
       .Slides(X).Shapes("PB").Delete    
       Set s = .Slides(X).Shapes.AddShape(msoShapeRectangle, _    
       0, .PageSetup.SlideHeight - 12, _    
       X * .PageSetup.SlideWidth / .Slides.Count, 12)    
       s.Fill.ForeColor.RGB = RGB(127, 0, 0)    
       s.Name = "PB"    
       Next X:    
    End With    
End Sub

Det bör tilläggas att man inte behöver veta vad varje rad i skriptet gör. Slutresultatet är i alla fall att det skapas en mätare för varje sida, som får olika längd beroende på hur många sidor du har i din presentation. Observera att du bör köra skriptet när presentationen är klar, så att rätt mätare hamnar på rätt sida.

Hur kör jag skriptet?

 1. Kopiera texten
 2. Öppna PowerPoint-presentationen
 3. Klicka på fliken Visa
 4. Klicka på Makron
 5. Skriv ett namn, ex. Progressbar
 6. Klicka på Skapa
 7. Markera allt
 8. Klistra in texten som du kopierade
 9. Spara
 10. Avsluta makroredigeraren

När du vill göra en presentation senare, är det bara att gå in och köra makrot, genom att välja det i makron, sedan välja Kör.

Visualisera mera?

Framstegsmätare är bra på att visa hur långt det är kvar av en lektion. De är sämre på att visa vad som kommer att vara lättare och svårare. I spelens värld kan det svåra uppdraget vara värt besväret, eftersom belöningen också blir större.

I detta sammanhang finns det andra sätt att visa framsteg. Ett förslag är olika typer av grafer:

årsplanering

Detta är en årsplanering för en kurs, där alla moment representeras av rutor med olika storlekar. Om uppgiften är omfångsrik, får den en större ruta. Det bygger helt och hållet på vilka förväntningar jag har på elevernas arbetsinsats och förväntad tidsåtgång. Den största rutan är faktauppsatsen, som i detta fall kräver inhämtande av information, källkritik, referatteknik med mera. Den minsta rutan är litteraturhistoria, som också i kursplanen är en minoritet i kursen.

Denna sammanställning var uppskattad som översikt för eleverna. Jag använde den ofta som samtalsstöd i utvecklingssamtal också, vilket flera vårdnadshavare uppskattade. Själva diagrammet finns som standard i Office och heter Treemap.  Hade jag haft möjligheten, hade givetvis varje uppgift eleverna skulle bli klara med representeras av en ruta i ett block – så att man kan se sin framgång steg för steg.

Sammanfattning

 • Framstegsmätare används för att mäta procentuell framgång under en lektion eller i ett moment.
 • Dessa behöver inte introduceras, de ska tala för sig själva i sammanhanget.
 • Det finns flera verktyg för att göra framstegsmätare.

11 kommentarer

 1. Toura Hägnesten, 31 oktober 2017

  Det här gillade jag! Jag har just lagt in din progressbar i en av mina PowerPoints och det fungerar! Helkul! Kan man byta färg på progrssbaren?

  Vad gäller tidsmätningen så väntar jag på visualisering av pengars värde. Många barn får idag svårt att visualisera hur pengar växer till. När mina barn var små kunde de t.ex. spara enkronor i rör.

  Tack för bra inlägg!

 2. Kalle, 3 november 2017

  Mycket fiffigt! Att visualisera framsteg (och belöna framsteg) är ju i grunden vad gamification och alla moderna spel bygger på. Sport också, när jag tänker efter. Personligen tror jag att undervisningen i skolan har mycket att vinna på att plocka in den här typen element för att på så vis sporra eleverna.
  Keep it up!

  /Kalle

  • Toura Hägnesten, 16 november 2017

   Fråga – Hur gör jag för att ta bort makrot? Jag har provat att gå in och i redigera läget radera skriptet samt också radera makrot. Dock är själva den färgade framstegsbaren kvar, även om den är inaktiverad. Lite omständigt att radera varje liten färgad ruta. Hur gör jag på fiffagste sättet för att framstegsbaren inte ska visas efter att makrot är raderat? /Toura

 3. straight outta compton movie, 3 december 2017

  Susan was nominated for Outstanding Performance by a Female Actor
  in a Television Movie or Miniseries.

 4. binary options demo Account uk, 4 december 2017

  The CBOE affords two binary options for commerce.

 5. hur man får många likes på instagram, 12 december 2017

  Very good blog post. I certainly love this site.
  Continue the good work!

 6. credit card creator, 15 december 2017

  I simply wanted to write a small message in order to thank you for all the splendid tactics you are posting at this site.
  My time consuming internet lookup has at the end of the day been honored with reliable information to write about with
  my good friends. I would suppose that many of us website visitors actually are undoubtedly lucky to exist in a fantastic place with
  many special people with great things. I feel very privileged to have encountered your entire web pages and look forward to
  plenty of more thrilling times reading here. Thanks once more for everything.

 7. www.secondoimpiego.it, 19 december 2017

  hello!,I like your writing so a lot! percentage we be in contact extra about your article on AOL?
  I require an expert on this space to solve my problem.
  May be that is you! Taking a look ahead to peer you.

 8. Von Miller Jerseys, 20 december 2017

  Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s blog link on your page at proper place
  and other person will also do same for you.

 9. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ, 4 februari 2018

  It’s actually a nice and useful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this
  helpful info with us. Please keep us up to date like this.
  Thanks for sharing.

 10. https://deadpool2full.com, 29 mars 2018

  Deadpool two hits theaters on Friday, Might 18.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.