Vad är spelerfarenhet?

Vad är spelerfarenhet?I dagens Metro (1/12 -17) argumenterar Tankesmedjan Futurion (TCO:s fristående tankesmedja) tillsammans med Sverok (spelhobbyns ungdomsförbund) för att arbetsgivare ska få upp ögonen för de kompetenser som spelen utvecklar.

Tillsammans har de också utformat en gamingguide (”Gamingguide – till färdigheter för framtidens arbetsmarknad”) som de kommer att presentera vid ett seminarium med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på tisdag, 5/12.

Guiden presenterar fem färdigheter som ”enligt forskning” (oklart vilken) spel kan automatisera och robotisera – och därmed är lämpliga som framtidsfärdigheter:

  • Fingerfärdighet
  • Kreativitet
  • Empati
  • Flexibilitet
  • Nytänkande

Dessa förmågor kopplas till exempelspel som tränar den förmågan. Empati kopplas t.ex. till Firewatch och The Sims, och det är förmågor som övas i dessa spel. Grunden ligger i att digitaliseringen och automatiseringen kommer att leda till att många arbetstillfällen blir överflödiga, men att dessa fem färdigheter är svåra för en robot eller dator att ta över. Empati är självklart en sådan.

I guiden lyfts det fram att ”de kunskaper man lär sig i skolan riskerar att vara utdaterade innan eleverna ens tagit examen”, där det menas att färdigheter i framtiden kommer att väga tyngre än kunskap. Författarna är noggranna med att påpeka att spel inte kan ”stå för sig själva” eftersom det är underhållning, inte pedagogiska verktyg.

Debatten är välkommen för oss som tror på spelifieringens potential. Ingen tror på det som en helhetslösning för svensk skola i förfall, men det finns saker att lära sig från spelen, som skolan ännu inte är i närheten av att nå. Huruvida det är rätt saker överlämnar vi till framtiden att utvisa.

Publikationen avslutas av ett citat som sätter fingret på vad det handlar om:

Man kommer liksom inte försent till en raid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.