Så äntligen dagen D som i dator – Ess-gymnasiet är på …

Det ”blidde en tumme” men en fin och kraftfull sådan, för i sista stund ändrades leverensantalet eftersom elevsupport inte har satts igång i tillräckligt stor volym. Jag ska inte gnälla över detta faktum när nu äntligen nästan samtliga av Ess-gymnasiets elever fått sina egna datorer.  De som ännu saknar tillgång till en egen dator får sin i slutet av januari så det är inte långt dit.

Jessica och Claes från projektet höll i trådarna på ett mycket bra sätt och innan eleverna kom ställdes lokalen i ordning och så småningom höll Jessica en kort bra introduktion.

Johan från Volvo var med i egenskap av tekniker ifall några problem skulle uppstå, vilket det knappast gjorde. Dessa Dell 3330 är toppfina, snabba och med en helt annan prestanda än våra nuvarande laptops som bland annat vi lärare använder. Eleverna loggade in, testade internetåtkomst, loggade in på fronter och tog tid på hur lång tid det tog att logga in andra gången på datorn. Det blev klart godkänt under 60 s och det var enbart ett par datorer som direkt drog igång en installation, det kan vi också ha överinseende med.

Preparand-eleverna är nu i full gång med sina datorer

Som utbildningsförvaltningen så riktigt säger är även vi på Ess-gymnasiet övertygade om att när eleven nu får tillgång till en egen dator, ökar deras möjligheter till lärande. Genom att arbeta och utforska, lagra och komma åt dokument, tillgång till kanaler och verktyg för att kommunicera inom klassen och med omvärlden. Resurser i form av program, faktakällor och samverkansytor. Tillgång till ändamålsenlig hårdvara och kostnadsfri elevsupport.

Tack ni alla aktiva i detta projekt för utan er hade detta inte varit möjligt och förlåt än en gång Claes Järvman för mina ibland väl bitska kommentaren när projektet varit så fyrkantigt i sitt upplägg och jag tagit ut det på dig.

Eftersom jag nu är den jag är så vill jag idag slå ett slag för genus och påpeka det lite lustiga i att när en manlig lärare kommer in i salen frågar Volvos tekniker direkt ifall han är skolans tekniker. Att jag är den som kan vår datamiljö och fixar med allt på den fronten kunde han inte alls tänka sig men det är väl sådant vi kvinnor får ta 2013 en regnig dag i november.

/Monica Elgholm, IT-pedagog på Ess-gymnasiet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.