Med kulor i hjärtat

Den 7 maj framträder Maria Åfeldt på SETT-mässan. Maria arbeter idag som svensklärare på Årstaskolan i Stockholm.

Efter att Maria hade läst Cilla Neumanns bok ”Kulor i hjärtat” funderade hon mycket kring den tekniska utvecklingen i samhället och hur den ökade digitaliseringen påverkar lärande och undervisning.
– Vi lever i ett samhälle där många tar fler bilder per dag än tidigare generation gjorde under en livstid. Maria vill vidareutveckla läsning av litteratur, vidga begreppet litteracitet och placera det i ett nytt sammanhang.

När skolan utrustades med iPads blev det möjlight att koppla samman och kombinera text och film. Den didaktiska tanken var att jobba med texter som kopplade samman ord, bild och ljud och deras dramaturgiska komponenter. Eleverna skulle ges tillfälle att laborera med dessa uttryck och hur de kan tänkas samspela med varandra i olika typer av textmedier, multimodalt. Texten skulle få ljud, ljus, rörelse, färg och form. Ipaden blev då en lärresurs som skapade variation i lärandet.

Den intressantaste lärdomen och upptäckten är hur unga idag lär sig och hur de förhåller sig naturligt till bild och ljud. På SETT-mässan får ni se elevexempel och höra ett par elever berätta om arbetet kring projektet.

Claes Johannesson

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.