Vad säger ett par strumpor?

Klimatsmarta strumpor

Klimatsmarta strumpor

Vad kan ett par lappade och lagade strumpor berätta om sin tid? Och om vår?

Föremål som källmaterial är inte alltid så lättillgängligt. Ofta krävs det mycket sammanhang och förklaring för att de ska tala till oss. Lera från en forntida vägg eller brända ben kan vara en källa till stor kunskap om människors liv när de hamnar under forskarens lupp. Men att säga att de talar direkt till oss vore en klar överdrift.

Men det finns föremål som talar direkt till oss. Som berättar något om sin tid, ger oss perspektiv på vår egen tid, manar till eftertanke och kan vara utgångspunkt för intressanta diskussioner. De här strumporna hör till den sortens föremål.

 De har blivit stoppade, och till och med lappade, så många gånger att de är nästan mer lagning än strumpa. Deras ägare var inte nödvändigtvis en särskilt fattig person. Lagningarna behöver inte vara ett uttryck för att ägaren inte kunde skaffa sig ett par nya strumpor. Istället är de ett uttryck för en tidsanda, en kultur, som i just det här fallet är mycket olik vår. En tid när inget fick gå till spillo, vare sig det gällde mat, kläder eller bränsle. Strumpornas ägare blev nästan 100 år och levde in på 1980-talet. Ett människoliv är inte så lång tid men mycket förändrades under de hundra åren

 Idag talar vi mycket om att vara klimatsmarta, resurssnåla och miljövänliga. Men i ärlighetens namn; hur många av oss stoppar sina strumpor när de går sönder? Hur många lappar och lagar? Istället slänger vi hela kläder för att vi tröttnat på dem. Vi köper dyra kläder som är trasiga och slitna redan i affären. Vi slänger bort fullt ätbar mat, utan att ens lukta på den först, bara för att några siffror utanpå visar ett datum som har passerat. Vi köper maträtter i flera lager förpackning och kaffe i engångsmuggar med plastlock.

Klimatsmarta strumpor

Klimatsmarta strumpor

 

Ja, vad säger strumporna?

Bland annat säger de att när det gäller att vara resurssnåla kan vi inte tävla med de som levde i Stockholm för 100 år sedan.

/Frida

Läs mer om Elins strumpor och titta på andra, mer eller mindre talande, föremål i Stockholmskällan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.