UTLYSNING: Min Stockholmsskildring 2020

På Stockholmskällan.se finns de vinnande uppsatserna publicerade

Skriv om Stockholm! Min Stockholmsskildring är en uppsatstävling som riktar sig till gymnasieelever och är ett samarbete mellan Samfundet S.t Erik, Stadsmuseet, Medeltidsmuseet, Stockholmskällan och Historiska institutionen vid Stockholms universitet. Uppsatsen ska handla om Stockholm, men förutom det kan både ämne och innehåll variera. Enda kravet är att uppsatsen utgår från platsen – staden Stockholm.

Riktlinjer för uppsatsen

Uppsatsen ska vara skriven av en gymnasieelev under innevarande läsår, 2019/2020. Uppsatsen kan vara skriven som en essä, novell, uppsatsform eller gymnasiearbete med not- och referensapparat och omfatta 10 000 – 20 000 tecken inklusive blanksteg.

Märk tävlingsbidragen ”Min Stockholmsskildring 2020″, och ange skola, elevens namn och klass samt kontaktuppgifter till både elev och lärare. Uppsatsen skickas i digital form till lisa@samfundetsterik.se. Sista dag för inlämning är fredagen den 12 juni 2020. Varje skola får skicka in upp till fem uppsatser.

Pengar och publicering till vinnarna

Vinnaren av första pris får 5 000 kronor, och två andrapristagare får 2 500 kronor vardera, samt ett personligt medlemskap i Samfundet S:t Erik. De vinnande skolorna får också ett medlemskap genom läraren, och en fri stadsvandring eller visning i regi av Stadsmuseet eller Medeltidsmuseet. De belönade uppsatserna blir omnämnda i Samfundet S:t Eriks årsbok och publiceras både på Samfundet S:t Eriks webbplats och på Stockholmskällan. Priserna delas ut på Samfundet S:t Eriks höstmöte i Börssalen under november månad.

Juryn består av Susanne Ingo, vice ordförande i Samfundet S:t Erik, Tina Rodhe, chef för Medeltidsmuseet, Martin Nyblom, pedagog och redaktör på Stockholmskällan, Anders Sjöbrandt, universitetsadjunkt i historiedidaktik och Mats Berglund, fil. dr. vid Historiska institutionen på Stockholms universitet. Juryn bedömer uppsatserna utifrån tematisk Stockholmsanknytning, faktabakgrund och saklighet, originalitet, tillgänglighet och språkbehandling. Juryns beslut kan inte överklagas.

Så – planera in lite uppsatsskrivning för dina elever och låt dem vara med och tävla!

2 kommentarer

 1. Rocío Johansson, 12 november 2019

  Hej!

  Kan mina elever som har Modersmål i Gymnasiet delta i tävlingen ?

  Kan de skriva på spanska och svenska?

  Tack på förhand.

  Med vänlig hälsning.
  Rocío Johansson.

  • Stockholmskällan, 15 november 2019

   Hej Rocio!
   Den version juryn läser måste vara skriven på svenska. Men skrivprocessen som föregår den version av uppsatsen som skickas in i tävlingen kan naturligtvis göras på andra språk! /Martin, redaktionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.