Angående e-böcker och bibliotekslån

Hej! Jag tog bort det tidigare inlägget där jag skrev om att låna e-böcker på biblioteket på grund av den känsliga kostnadsfrågan. Min blogg är skriven i syfte att tipsa svensklärare om olika lösningar, men givetvis borde jag ha nämnt att lån av e-böcker innebär en kostnad för biblioteken. Men vi får hoppas att detta kommer att se annorlunda ut inom snar framtid, för fler och fler elever lär på eget initiativ låna böcker digitalt när de får tillgång till bärbar dator eller surfplatta via skolan. Och jag vidhåller att bibliotek (såväl skolbibliotek som kommunala) ÄR en guldgruva, medan bokförråd lätt blir statiska, slitna och daterade. Och svåra att hantera rent logistiskt  när man som på vår skola har tio parallellklasser. Så länge får vi hålla till godo med gratis (jag lovar, helt gratis) digitaliserade versioner av nordiska klassiker på http://runeberg.org/. Fröken Julie nästa för mina elever i alla fall, som strax ska börja med romantiken. Och i Svenska 3 blir det nog en jämförande analys av Doktor Glas igen, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. /Elin

6 kommentarer

 1. Cilla Dalén, 6 februari 2017

  Hej!
  Ännu bättre än Projekt Runeberg är litteraturbanken.se De har även Epub-filer.
  Vi är många som önskar oss en lösning för skolbiblioteken vad gäller e-böcker. Men som sagt, det är viktigt att det är skolan som betalar för sånt som ska användas i undervisningen – inte folkbiblioteken.
  Sedan är Cirkulationsbiblioteket som finns i Stockholms stad en fantastisk lösning. En stor stad med en gemensam resurs av klassuppsättningar, ständigt uppdaterade och professionellt utvalda. Många böcker gör sig bättre i pappersformat, och en hel del barn- och ungdomsböcker finns inte ens som eböcker. Hur är det med gymnasierna, får de ansluta sig till Cirkulationsbiblioteket? Vi på grundskolorna använder det mycket.

  • Elin Pellberg, 6 februari 2017

   Toppen, tack för tips! Vet inte hur det är med cirkulationsbiblioteket.
   /Elin

   • Elisabeth Söder, 7 februari 2017

    Tack för kommentar Cilla och tack Elin för att du tog bort inlägget. Vi tycker också om valfrihet när det gäller medier, men ett stort problem har varit att skolor tycker att de uppfyller skolbibliotekslagen genom en lite skrubb och sedan låna av folkbiblioteket. Viktigt att folkbiblioteket kompletterar skolan och inte kompenserar skolor som inte satsar på skolbibliotek.

    Kommunala gymnasieskolor får gärna låna av Cirkulationsbiblioteket om de tecknar avtal. Kontakta ingalill.akesson-hedqvist@​stockholm.se
    för info.

    Såg att du skall arbeta med Fröken Julie, har du sett mitt inlägg på Kulan ”Med fröken Julie i klassrummet händer det något i klassrummet”? Där finns många bra tips för att läsa och arbeta med pjäsen. http://pedagogblogg.stockholm.se/kulan/2017/01/31/med-froken-julie-hander-det-nagot-i-klassrummet/ ?

    • Elin Pellberg, 7 februari 2017

     Tack för tipset om Fröken Julie. Vi har ett relativt stort bokförråd utöver vårt fina bibliotek, men det blir ändå oerhört begränsande med tanke på att vi har tio parallellklasser i samma årskurs som gärna ska läsa ett par titlar om året i svenska. /Elin

 2. Marie, 17 oktober 2017

  Hej! Jag ser ovan att du arbetat med temat normer i en svenska klass på gymnasiet. Jag har själv funderat på att arbeta med tema, tema solidaritet. Dock har jag lite problem hur jag ska lägga upp det hela. Det finns jättemånga bra noveller som speglar detta tema. Har du några konkreta tips angående detta?

  Tack på förhand!

  • Elin, 17 oktober 2017

   Hej Marie!

   Ja, det stämmer! Om du söker på ”normer” eller ”Svenska 1″ när i bloggen bör du hitta en del info. Annars kan du skicka mig ett mejl så kan jag berätta lite utförligare. /Elin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.