Sveriges minoritetsspråk

Hej!

I Svenska 2 håller jag för närvarande på med språksituationen i Norden. I måndags inledde jag ett delmoment om Sveriges minoritetsspråk. Jag inledde med att tala om minoritetsspråk i allmänhet och eleverna fick diskutera i grupp och gissa vilka de tio vanligaste språken i Sverige är (svaret finner ni här: http://spraktidningen.se/blogg/har-ar-20-storsta-spraken-i-sverige). Sedan gick jag in på de fem officiella minoritetsspråken och vilka kriterier man har utgått ifrån när man valde ut dem. Eleverna fick sedan en uppgift där de fick tolv händelser och tolv årtal/årtionden och skulle försöka para ihop dem (även detta i grupp). Jag bifogar listan med årtal och händelser (jag skrev ut och klippte ut lappar). Det blev en mycket bra lektion med många givande diskussioner. Nästa lektion har jag tänkt att vi ska se sjätte avsnittet av UR:s ”Jakten på språket” (som handlar om svenska) och sedan ska eleverna få göra ett mindre grupparbete om de olika minoritetsspråken. Jag delar in dem i fem grupper och varje grupp ska under ett par lektioner fördjupa sig i ett av språken. De redovisar sedan för varandra i tvärgrupper.

Minoritetsspråken årtal

/Elin

6 kommentarer

 1. Moa, 24 april 2018

  Hej!

  Jag undrar var den här listan med årtal och händelser finns bifogad?

  Tack för bra tips!

  MVH Moa.

  • Elin Pellberg, 24 april 2018

   Hej, jag tror att det blev något fel när jag skulle bifoga filen. Jag mejlar den till dig istället.
   /Elin

 2. tina, 14 augusti 2018

  Hej, tack för en fin blogg! Jag tar tacksamt emot listan med årtal och händelser.
  //Tina

  • Elin, 15 augusti 2018

   Jag mejlar den!

   /Elin

 3. Sofia, 3 september 2018

  Hej, även jag vill säga tack för en fin blogg! Jag skulle också gärna ta del av din lista med årtal och händelser.

  //Sofia

  • Elin Pellberg, 3 september 2018

   Tack, vad kul! Jag kan skicka den om du mejlar mig din adress (elin.pellberg@stockholm.se)

   /Elin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.