Argumenterande tal antiken

Hej!

Nytt år och nya möjligheter! Eller ny termin och bita ihop fram till sportlovet. ;-) Nu var det ett tag sedan det blev ett inlägg, på grund av ledighet. För att slippa sätta igång alltför mycket nytt direkt efter julledigheten introducerade jag en uppgift i Svenska 2 innan lovet. Eleverna ska hålla ett argumenterande tal där de har en av följande teser:

1. Människan är en Apollon.

2. Människan är en Dionysus.

3. Person XX har hybris.

4. Person XX har inte hybris.

Jag använder kursboken Svenska 2 helt enkelt och den innehåller en presentation av människosynen i det antika Grekland (en liknande, fast lite mer utförlig, beskrivning finns också i Den levande litteraturen) och även en övning som heter ”Har Zlatan hybris”? Jag har olika epokers människosyn som ett övergripande tema för litteraturhistorien i Svenska 2, och kommer att avsluta kursen med en uppgift där de får jämföra dagens människosyn med tidigare epoker (jag är inte färdig med den exakta utformningen av den uppgiften, det är en så länge bara en tanke).
/Elin

5 kommentarer

 1. Karin Nyström, 17 september 2020

  Hej!

  Hur gick det med den argumenterande taluppgiften om människoidealet? Jag hade tänkt göra något liknande i min svenska 2 nu under hösten. Tack för inspiration.

  Hälsningar
  Karin

  • Elin, 18 september 2020

   Hej!

   Jag tycker att det gick jättebra! Eleverna tyckte det var en rolig uppgift.

   /Elin

 2. Lina Svensson, 21 oktober 2020

  Hej Elin!

  Jag är nyutbildad lärare, och ska undervisa i svenska två detta läsår. Jag tycker att denna uppgift låter spännande, och planerar därför att göra denna uppgift med mina elever. Jag undrar därför om det skulle vara möjligt att få se några elevexempel och dess bedömningar, då jag känner mig lite osäker när det kommer till att särskilja de olika betygsstegen. Du får väligt gärna kontakta mig via mail om du har tid och lust att hjälpa mig.

  Mvh Lina Svensson

  • Elin Pellberg, 21 oktober 2020

   Hej!

   Eftersom det var muntliga framföranden har jag tyvärr inga elevexempel.

   /Elin

   • Lina Svensson, 21 oktober 2020

    Okej, tänkte om det var så att du hade elevernas manus, men tack ändå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.