Isolering i coronatider

Hej!

Mitt senaste inlägg handlade om vad som kan vara bra att ha om man är på ett skepp som förliser. Det här med övergivenhet och isolering känns ju fortsatt aktuellt så här i coronatider. Eftersom jag är gymnasielärare jobbar jag från och med igår hemifrån och undervisar eleverna på distans. Vi har kommit in på romantiken och eleverna ska få en uppgift kopplad till upplysningen och romantiken. Det ska vara en argumenterande uppgift, där de får välja mellan att redovisa skriftligt och att redovisa muntligt. De ska få välja mellan två scenarier: det ena är att de måste tillbringa en obestämd tid isolerade i en stuga, med endast en annan människa som sällskap. De får välja om de vill ha med sig Candide, Pangloss, Robinson, Werther, Frankenstein eller Frankensteins monster/varelse. De måste använda sig av relevant verk i sin argumentation. Jag har gett dem utdrag och vi har också sett Kenneth Branaghs filmatisering av Frankenstein från 1994. Det andra scenariot är att de är ute och reser med en tidsmaskin och plötsligt inte har bränsle nog att ta sig tillbaka till sin egen tid. De kan max ta sig till år 1800 och kan välja mellan att tillbringa resten av sitt liv i antingen upplysningen eller romantiken. Även här måste de använda sig av relevanta verk i sin argumentation.

/Elin

2 kommentarer

 1. Eva Björkman, 27 april 2020

  Hej
  Jag sitter och surfar runt för att komma på en bra avslutande uppgift för hela litteraturhistorien (antiken–> modernismen) som eleverna kan göra hemma (distansstudier i Corona-tider) och där det spelar mindre roll hur många webbsidor eller böcker de tittar i eftersom ”rätt svar” inte finns. Jag har vuxenstuderande och Svenska 2 samt använder samma kurslitteratur som du gör. Din idé om att välja en person att umgås med är suverän så den ska jag komma ihåg och även din tidsmaskinsresa fungerar också perfekt.

  Dina två suveräna idéer fick mig att tänka releaseparty. Vilket releaseparty för en bok skulle man vilja gå på? Då menar jag att man får välja från Litteraturhistorien och förklara varför just detta releaseparty för just denna bok skulle vara viktig. Vilka kändisar är där och varför? Var sker releasen? Vilka hinder kan finnas? Hur ser samhället ut runt omkring? Är författaren med? Vilka tänker man sig vara läsarna och vilken effekt hoppas författaren på hos de framtida läsarna. Varför vill man själv vara där?

  Jag vet inte om jag kommer att använda just denna idé men kanske med en tydlig struktur som en argumentation som handlar om varför detta releaseparty är viktigt att gå på eller en annan variant är att skriva ett brev till någon och berätta att man varit på detta releaseparty och att man då utförligt berättar om händelserna där. Jag ska fundera vidare i dessa banor i alla fall.

  Tack för inspirationen med dina idéer. Det födde en egen idé som jag nu delat med mig av.
  Ha det gott!
  Hälsningar från Eva

  • Elin, 27 april 2020

   Vilken rolig idé, tack så mycket! /Elin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.