Författarbesökens betydelse

Gunnar Ardelius på Spånga gymnasium Gunnar Ardelius på Spånga gymnasium

 

Vad gör man när bokhyllorna redan bågnar av allahanda litteratur och bokcirkulationen tycks gå allt tyngre? Vad kan skolbiblioteket arbeta med för att främja läsandet?

”Läsning pågår” är en årligen återkommande lässatsning i Stockholm där elever i åk 8 ges tillfälle att få träffa författare genom subventionerade författarbesök. En inte så tokig idé. I en krass skolverklighet där såväl tiden som anslagen är begränsade är det emellertid många gånger svårt att arbeta fram ett bra upplägg där ett författarbesök ger mesta möjliga effekt och kommer rätt i en lärares planering för en eller flera av sina klasser. Det är så mycket som skall hinnas med och tiden är så knapp. Att skapa tid för eleverna att läsa en utvald bok författad av den gästande författaren blir många gånger svårt att hinna med och upplevs inte sällan som någonting helt omöjligt. Det här ställer stora krav på skolbibliotekarien att skapa bästa möjliga förutsättningar för författarbesöket så att såväl elever, lärare och författare får ut något av mötet. Här krävs både logistisk fingertoppskänsla, munläder och glada tillrop för att lyckas!

I år har lässatsningen utsträckts också till gymnasiet och på Spånga grundskola och Spånga gymnasium har vi arrangerat två och har 10 stycken ytterligare författarbesök inplanerade de närmsta veckorna. Chansen är stor för eleverna här att få träffa någon av de hitbjudna författarna i korridorerna men det är elever i åk 8 och i första året på gymnasiet som vi valt att prioritera den här gången. Jättespännande, tycker jag och skolbiblioteket har bunkrat upp med mängder av böcker som vi hoppas kunna låna ut till våra elever.

Vilken betydelse har då författarbesök för att främja läsning?

Ja, för det första är det ju en födokrok för författare som möjliggör deras fortsatta skrivande och bokproduktion. Det skall inte förringas eftersom tillgången till ett rikt utval av böcker är en viktig förutsättning för oss att få elever att vilja läsa. Den viktigaste betydelsen är nog inte omedelbar – vi kan inte förvänta oss att den påtvingade boken i klassuppsättning, som läraren tvingat eleverna att läsa inför besöket, kommer vara en Heureka-upplevelse för alla elever. Jag tror snarare att ett väl genomfört författarbesök där valet av författare för en specifik klass, timingen för besöket och den där ”magin” som faktiskt kan uppstå i mötet mellan elever och författare och samtalet under det korta mötet kan så ett frö i en vidare bemärkelse som kan blomma långt efter det att lektionen slutat.  Det kan öppna upp elevernas upplevelse av vad en berättelse är, hur skrivande sker och hur man kan läsa långt bortom det som skall bedömas och betygsättas i skolan. Det kan författare hjälpa oss med.

Så här långt har Åsa Anderberg Strollo besökt våra Språkintroklasser och Gunnar Ardelius gästat våra Yrkesintroduktionslever på skolan. Jag gjorde så fint i biblioteket, möblerade med alla färgglada möbler och eleverna såg ut att trivas. Jag måste säga att jag är imponerad över hur professionellt de genomför sina besök och möter eleverna på ett fint sätt också när de vet att elever inte haft en chans att läsa något av vad de skrivit. Särskilt Gunnar visade prov på en fantastisk förmåga att nå fram till den elevgrupp han hade att tala till – en inte alla gånger lätt uppgift, som säkert många gästande författare kan vittna om. Tack för det, Gunnar! Vi lär ses igen.

På tur att träffa skolans elever efter höstlovet står Maria Nygren, Björn af Kleen, Sofia Nordin, Ritta Jacobsen, Natalie Gerami, Pernilla Gesén och Niklas Krog. Ibland är det skönt att vara skolbibliotekarie. ; )

/Per Johansson
Spånga gymnasium

2 kommentarer

  1. Pingback Författarbesök pågår | Bloggar för Pedagog Stockholm

  2. Einar Spetz, 27 november 2014

    Det var en stund sedan, men jag skrev några rader om det fina med besök utifrån

    http://lastochnoterat.wordpress.com/2013/04/27/betydelsen-av-celebra-gaster/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.