Matchmail

Jag hör till gruppen som raderar 9 av 10 matchmail MEN häromdagen fick jag ett om Gert Biesta och då spetsade jag öronen, eller ögonen kanske. Honom måste du läsa! Jag har nyss läst hans bok ”Bortom lärandet”. Mycket intressant och tankeväckande! Han skriver utifrån att undervisarens roll inte är att producera eller frigöra något hos eleven. Istället ska vi fokusera på hur varje individs början kan bli till. Han skriver om vad det innebär att vara mänsklig och menar att ”Undervisarens roll … måste förstås i termer av ansvar för att unika, specifika varelser ‘bryter in i världen’ och för världen som en värld av pluralitet och skillnad” (s 20).  Biesta menar att vi ska se lärandet som ett gensvar och en reaktion på en störning. Lärande är ett försök att reorganisera och återintegrera, en reaktion på det som är annorlunda och olikt.

Biesta skriver också att undervisarens ansvar är ett ansvar för något som ingen kan veta i förväg, ett ansvar utan kunskap om vad man har ansvar för.

En bok jag gärna skulle vilja diskutera! En bok lämplig för en studiecirkel med syfte att just försöka förstå undervisning utifrån pluralism, mångfald och skillnad.

Du kan läsa om Biesta på Skolporten samt en artikel utgiven i tidskriften ”Utbildning och demokrati” 2011, vol 20, nr 3,  s 83-95.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.