Läsa eller räkna eller både och?

Behöver vi det ena mer än det andra? Professor Stellan Welin skriver i Brännpunkt (i Svd):  ”Att inte kunna läsa och förstå olika språk är ett betydligt större handikapp i vardagslivet än att inte kunna så mycket matematik.” Han skriver också ”Eleverna har genomskådat myten om matematikens betydelse. Sanningen är att om man inte ska ägna sig åt matematiktung verksamhet inom forskning och utveckling, så klarar man sig med mycket lite matematik i det moderna livet.

Blir du nyfiken på resten så kan du läsa Stellans inlägg här: Brännpunkt, Svd, 19 feb -13

Ja, vad ska man tycka? Läsa eller räkna? Hitintills har jag allt tyckt att båda dessa ämnen är av samma betydelse men nu fick jag mig en tankeställare. Kanske klarar vi oss rätt bra utan så mycket matematikkunskap men god läskompetens är ett absolut krav i alla ämnen!

2 kommentarer

 1. Sara, 20 februari 2013

  Jag läste artikeln och var förvånad över att en professor uttrycker detta. Själv är jag humanist, men jag tror att matematiken är oerhört viktig när det handlar om att utveckla sitt abstrakta tänkande. Uppenbarligen behöver många svenskar MER matematikkunskaper, då de inte förstår exempelvis hur höga räntor slår mot privatekonomin. Med samma retorik kan man hävda att man inte behöver litteraturhistoria, kemi, religionskunskap osv för man hittar allt på Wikipedia. Vi lever i en högteknologisk värld, och har allehanda hjälpmedel, men det tar inte bort vårt ansvar att vara upplysta. När färddatorn går sönder kanske det är livsviktigt att man kan räkna ut hur långt man kan köra på visst många liter bensin. Och skulle högskolorna då utbilda alla från grunden i alla ämnen?

 2. Toura Hägnesten, 20 februari 2013

  Givetvis har det kommit en replik på professor Welins inlägg! Läs det här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/darfor-ar-matematiken-sa-viktig-for-alla_7931038.svd
  Argumenten rör sig runt bl.a.:
  1) högre krav i samhället generellt
  2) vi måste vara konkurrenskraftiga
  3) vi behöver bredda rekryteringsbasen till högre utbildningar
  4) matematik tar tid

  Egentligen är argumenten desamma som för varför vi måste satsa på att förbättra läskompetensen. Debatten kommer med all säkerhet att fortsätta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.