Legitimerad!

Ja, efter 1 år och 9 mån så har Skolverket meddelat att jag är legitimerad och behörig lärare! Ja, dessutom behörig i både det ena och det andra. Ta t.ex. musik, det är inte min starka sida men behörig är jag. Sedan undrar jag lite över behörigheten för gymnasiekurserna. Pedagogik förstår jag men ”Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering” och ”Humanistisk och samhällsvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning”, tja det vet jag inte riktigt vad det är… Ja, och så har vi sameskolan, den har jag aldrig arbetat med men behörig speciallärare är jag. Kanske är det all pedagogik jag har läst som har gett denna behörighet. Eller så är det som rektorn sa i talet när jag examinerades som mellanstadielärar på -70 talet, ”…ni är som potatisar, man kan ha er till allt!”  Jag har i alla år funderat över om det skulle ses som en komplimang.  

En sak är jag dock kritisk till och det är att min magisterexamen som dyslexipedagog inte nämns. 60 hp på avancerad nivå med inriktning dyslexi-”pedagogik” ger inte någon särskild behörighet. Jag anser definitivt att  särskilda dyslexipedagoger behövs ute på skolorna, både i grundskolan och på gymnasiet. Men den yrkesgruppen finns inte trots att det finns en påbyggnadsutbildning på avancerad nivå på Stockholms universitet som ger en magisterexamen med  den inriktningen. Förhoppningsvis kommer detta att ändras!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.