Teknikstöd som mobiler och surfplattor hjälper
elever med kognitiva svårigheter i skolan.
Hjälpmedelsinstitutet menar att mobiltelefoner och surfplattor är outnyttjade resurser i skolan som kan användas för att hjälpa elever att komma i tid till lektioner, planera skolarbetet och förbättra inlärningen. Användandet av teknikstöd gjorde att många elever upplevde att de förbättrade sina studieresultat och kunde hantera besvärliga situationer i skolan bättre. Drygt 400 gymnasieelever deltog i studien. Det var på uppdrag av regeringen som Hjälpmedelsinstitutet genomförde försöket med teknikstöd på gymnasiekolor och Komvux. Detta gjordes i fem kommuner i södra Sverige. Under försöket fanns arbetsterapeuter och tekniker på plats i skolorna för att prova ut tekniska hjälpmedel åt elever med kognitiva svårigheter.
Vill du läsa mer om detta så hittar du slutrapporten ”Teknikstöd i skolan” på Hjälpmedelsinstitutets webb.
Sedan har vi Demoskopundersökningen som gjorts på uppdrag av Dyslexiförbundet FMLS och en del av deras samarbetspartners. De talar om att vi har ett kunskapslotteri i kommunerna. Studien visar att hälften av kommunerna saknar en samlad handlingsplan eller direktiv till grundskolan om hur de skall jobba med läs- och skrivsvårigheter. Mot bakgrund av att forskning har visat att tidiga insatser är viktiga för barns läsinlärning så är detta illavarslande uppgifter. Du hittar en debattartikel om detta i Svenska Dagbladet från den 1a september.
Vad roligt att du lyfter fram projektet teknikstöd i skolan och de goda effekterna de visat! Arbetsterapeuter som arbetar med teknikstöd i skolan finns ju även här i Stockholm på Skolstöd.
Nog är det härligt att det som gynnar en grupp även gynnar en annan grupp i undervisningen!
Ja, vi ska ju samarbeta över gränserna för att skapa synergieffekter.