Ny filmad föreläsning!

Denna gången får du möta Michael Tengberg, lektor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. 70 minuter om dialogisk strategiundervisning med fokus på att lära elever läsa argumenterande texter. Michael bedriver bl. a. studier av läsares textreception, om effekter av olika undervisningsmetoder samt om former för bedömning av elevers läsförmåga. Michael arbetar för närvarande i projektet Läsa mellan raderna, som finansieras av Vetenskapsrådet. I projektet genomför forskarna en serie interventionsstudier i syfte att skapa en djupare förståelse för hur läsundervisningen i skolan kan bidra till att utveckla olika former av tolkande läsning hos eleverna. Inom ramen för projektet undersöks också hur läsförmåga prövas och mäts inom ramen för olika provsammanhang.

Även torsdagens föreläsning ligger uppe dryga veckan. Vi har nu raderat filmen,  fredagen den 7e mars.

En glad överraskning är att jag hittade en föreläsning med Michael Tengberg från ett annat tillfälle. I januari arrangerade MediaCenter Västerbotten en temadag runt ökad läsförståelse tillsammans med Skellefteå kommun och Länsbiblioteket Västerbotten. Några av föreläsningarna ligger tillsammans med åhörarkopior på deras webbplats. Länken är: http://mittmediacenter.se/2014/01/se-okad-lasforstaelse/

Michaels föreläsning är upplagd i Bambuser och direktlänken är: http://bambuser.com/v/4310029

Michael bidrog med flera nya perspektiv som jag tycker blev bra komplement till tidigare föreläsningar. Exempelvis problematiserar han undervisning i lässtrategier och varnade för risken av att se dessa som recept. Något särskilt som du fastnade för?

6 kommentarer

 1. Pingback Läsförståelse- undervisar du i lässtrategier? Lyssna på föreläsningen innan 7/3! | evakleveholt

 2. Annsofie Törneld, 2 mars 2014

  Finns Michael Tengbergs föreläsning i något arkiv som man senare kan ha tillgång till eller kan man söka den på youtube? Tyckte att den var intressant och skulle gärna vilja kunna se den tillsammans med kollegor. Vill även passa på att ge beröm för en mycket innehållsrik blogg! Kul, spännande och lättillgänglig kompetensutveckling!// Ann-Sofie Törneld

 3. Toura Hägnesten, 3 mars 2014

  Hej Annsofie, Nej, föreläsningen finns inte och kommer inte att finnas i något arkiv eller på Youtube. Det ingår i överrenskommelsen med Michael att den filmade föreläsningen endast ligger uppe dryga veckan. Det innebär att den raderas för gott på fredag 7/3. Roligt att du uppskattar min blogg. Är det något du saknar? /Toura

 4. cecilia Sundh, 6 mars 2014

  Den här länken innehåller en föreläsning av Tengberg, där han berättar om sitt arbete med läsförståelse och även om forskningen de har gjort. =)
  http://mittmediacenter.se/2014/01/se-okad-lasforstaelse/

 5. Toura Hägnesten, 6 mars 2014

  Så bra att du tipsar om detta! Kommer er film att ligga kvar tills vidare på er webbsida?

 6. Pingback Lässtrategier – filmade föreläsningar | Min undervisning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.