Att lära av varandra

Igår, min första arbetsdag efter semesterveckan, började jag med att gå på en av mina kollegors kurs. Det var Margareta, skolbibliotekskonsulent,  som föreläste om talböcker och digitala resurser. Talböcker är att läsa med öronen. Det var något jag använde med som specialpedagog MEN det var före 2008, då jag började på mitt nuvarande jobb med grundskoleavdelningens läs- och språksatsning. Tänk vad mycket som händer och hur snabbt utvecklingen går. Margareta berättade anekdotiskt om när talböcker var något i en orange stor låda längst ner på  hyllan, något mystiskt för ett fåtal. Ja, det minns jag också. Idag kan en talbok motsvara en nedladdning på en Daisyspelare som inte är större än en liten mobil. Tunn och läcker, inte alls ”skämmig” att bära med sig och att använda. De som ville kunde låna en talbok till nästa träff.

Kravet för att låna en talbok är att man har en läsnedsättning men någon diagnos behövs inte. Läsnedsättningen måste dock vara kopplad till en funktionsnedsättning. Svenska som andraspråk räknas i sig inte som en läsnedsättning. Givetvis går det bra att läsa talböcker på både svenska och andra språk förutsatt att eleven har en läsnedsättning kopplad till en funktsionsnedsättning. Jag lärde mig att gamla TPB nuförtiden heter MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Visste du att det finns talböcker med text? Då kan läsaren höra uppläsningen samtidigt som denne ser texten. I det här fallet är text och inläsning synkroniserade och det finns en mängd inställningar för hastighet, bakgrundsfärg, uppläsning och liknande.

Det är bäst att skolor startar ett talboksteam för att inte plötsligt stå handfallna när skolans ”talboksexpert” försvinner. Rekommendationen är att detta talboksteam består av: skolbibliotekspersonal, specialpedagog, skolledare och en IKT-pedagog eller någon annan som är händig med det tekniska.

Ja, så finns det förstås ljudböcker som alla får låna!

Det här var första tillfället av tre. Vill du ha hjälp att komma igång med talböcker eller få tips och råd runt att använda talböcker och digitala resurser i undervisningen så kan du läsa mer och hitta kontaktuppgifter HÄR.

Besök också Mediotekets skolbiblioteksgrupps blogg.

PS. Kursen är kostnadsfri då den finansieras av grundskoleavdelningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.