Emma pratar CORI

Kl. är 10 och jag sitter i Trappan. Väntar på att höra Emma prata CORI, dvs. att använda lässtrategier i ALLA ämnen. Emma har hållit på några år nu och har många erfarenheter att dela med sig av. Jag hoppas förstås att Emmas föreläsning ska leda till att fler börja arbeta med lässtrategier och undervisa i lässtrategier i t.ex. SO- och NO-ämnena.

För dryga året sedan var vi ute och filmade i Emmas dåvarande klass. Har du inte sett filmerna än så får du chansen här. Du måste se båda filmerna för att följa elevernas arbetsgång hela vägen till deras slutpresentationer.

Del 1: I CORI-film 1 följer vi eleverna under två lektioner i början av arbetsprocessen. Vi ser hur eleverna påbörjar ett nytt område i geografi, Europas regioner. De börjar med att tillsammans aktivera sina förkunskaper, formulera frågor och söka information.

Del 2: I CORI-film 2 ser vi elevernas fortsatta arbete med Europas regioner. De har nu kommit till att bearbeta och strukturera den information och de fakta de har samlat in. De organiserar sitt material grafiskt med hjälp av t.ex. tabeller och tankekartor. Slutligen lägger de in sina nyvunna kunskaper i en PowerPoint-presentation som också utgör deras slutpresentation av ämnesområdet. Läraren reflekterar över bedömningen av elevernas arbeten och anknytningen till Lgr 11.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.