Who’s who!?

PS bloggträff skingrade dimman kring vilka vi egentligen är. Nu har vi hört varandra presentera våra tankar, idéer, expertområden, syften med våra bloggar och inte minst hur vi ser ut vilket inte alltid stämmer med bilderna på bloggarna – visade det sig. Jag hade aldrig känt igen Monika Dolfin, nu med ursnygg kort frisyr. Grattis till den, Monika!

Ett tema var ”vårt mest framgångsrika blogginlägg”; en rubrik som väckte frågor kring vad som ska ses som framgång. Är det antal besök eller nya besökare, innehållet i inlägget och vad är egentligen kvalitet på ett blogginlägg?

PPbild.jpg3
Pelle leder oss med fast hand. Den utmanande frågan är här: ”Världens mest framgångsrika blogginlägg?”.

Många av oss började nog vårt bloggande för PS utan alltför tydliga tankar kring syftet och därmed innehållet. Själv hade jag från början ytterst vaga föreställningar om detta. Med tiden har det blivit klarare och idag ser jag på meningen med mitt bloggande som:

  • Kommunicera med ALLA lärare som är intresserade av språk-, läs- och skrivundervisning
  • Ge glimtar ur min arbetsvardag
  • Lyfta några av alla ni lärare som gör ett fantastiskt jobb i vardagen
  • Förmedla forskningsrön inom mitt ämnesområde
bild 2a
Fokuserade och kunskapstörstande bloggare. Det finns mycket att lära, visade det sig!

Pelle visade oss statistik över antal besök, träfftoppar, följare, nya besökare, språkval och mycket mer. Vi försökte analysera statistiken och finna förklaringar till berg- och dalbaneprofiler. Vilka ämnen, teman och enskilda inlägg får många besök? Vad ger många ”Gilla”? När rasslar kommentarerna in? Är syftet att kommunicera och föra dialoger så är det inte så viktigt med många ”Gilla” utan då är det kommentarerna som gäller.

Hur gör man för att göra en blogg ”känd”? Hur ska man tänka när man lägger ut inlägg? Ett exempel kan vara att när vi i blogggruppen råkar vara inne på samma fråga så vänta någon dag efter bloggkollegans inlägg innan du hakar på och lägger upp ditt uppföljande inlägg på samma fråga. Ett annat exempel är att vi själva faktiskt läser och kommenterar varandras inlägg när ämnet känns relevant. Tillsammans kan vi belysa frågor/ämnen/ teman ur olika vinklar och perspektiv. En iakttagelse vi gjort är att när en fråga är aktuell i media så uppmärksammas också blogginlägg på samma tema.

Så är det förstås Jantelagen! Att själv inte genera sig för att hänvisa till sin egen blogg! och att sprida…

Du som brukar läsa min blogg kring språk-, läs- och skrivfrågor – vad tycker du att jag ska skriva om? Är det bra som det är? Fattas det frågor/teman i mina blogginlägg? Något du saknar?

1 kommentar

  1. Pelle Mårtenson, 16 maj 2014

    Kul att läsa din sammanfattning och dina reflektioner Toura! /Pelle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.