Nytt spännande uppdrag

I fredags avslutade jag läsåret 2013/14 med en introduktionsträff kring vad vi börjar med efter sommarledigheten! Härligt att avsluta med att påbörja! Starkt gjort av er lärare på Husbygårdsskolan. All cred till er! Det gäller en satsning på Språkutvecklande arbetssätt med fokus på lässtrategier  där alla lärare i åk 4 – 9 kommer att delta.

Ett litet sidospår är att jag för sisådär 20 år sedan arbetade några år som speciallärare här i området på en skoldaghemsverksamhet för högstadieelever i åk 7-9 från Akalla, Husby och Kista. Det var ett mycket spännande samarbetsprojekt med socialtjänsten där vi var två lärare och två socionomer som samarbetade runt våra elevers skolgång. Utmanande, energikrävande, stimulerande, tröttsamt men också lärorikt och givande. Ett sådant där arbete som förändrade och utvecklade ”mig själv” som både lärare och människa. Något jag har burit med mig.

Tillbaka till vår kommande gemensamma satsning. Deltagarna har under våren närläst sina respektive kursplaner, strukit under allt med anknytning till läsning, ord- och begrepp samt språk. Dessa citat har de sedan diskuterat gruppvis. Till hösten kommer jag att leda en kurs kring språkutvecklande arbetssätt med fokus på lässtrategier.  Givetvis kommer vi att relatera till både vårens förberedande språkarbete, kursplaneinnehåll och deltagarnas respektive ämnen. Det är ju ämnesläraren som är expert på sina ämnens centrala innehåll och tillsammans ska vi synliggöra språkkopplingarna samt vilka strategier som kan vara aktuella för att lägga grunden för läsförståelsen. Min kollega Anders Ödvall kommer att gästföreläsa om essäfrågor i nationella ämnesprov för åk 9 i kemi, fysik och biologi. Skolbibliotekskonsulenterna Linda Spolén och Elin Hirschfeldt gästföreläser om sökning och källkritik. Som grädde på moset har alla lärare en iPad. Det betyder att det kan bli möjligt att arbeta med direktrespons under  kurstillfällena. Respons i form av så kallade ”clickers”. Jag ser väldigt mycket fram mot detta arbete!

husbygardsskolan2
Bilden hämtad från Stockholm stads webbinformation om Husbygårdsskolan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.