Hemligheten bakom att blogga!?

Förra veckan fick jag lära mig en del på området. På Medioteket är vi ett gäng som lär oss mer om sociala medier. Ja, snittåldern ligger på en sådan nivå att vi behöver lära mer. Vi har inte fötts in i det virtuella flödet. Till vår hjälp hade vi Albert Lannerstad, digital strateg. Förmiddagen handlade om Facebook, Twitter och bloggar. Albert öppnade med att fråga oss: ”Varför skriver vi i sociala medier?” Med lite brainstorming kom vi fram till att det handlar om tidsfördriv, att vi alla får en röst och kan göra oss hörda, vi får prata hos ”någon annan”  och kanske lite om bekräftelse och att bygga en image av vem jag är.

Vi fick också se goda och mindre goda exempel. Bland annat tittade vi närmare på Sveriges kommunikatörers webb och fick höra om hur de utvecklat sin site från att så här gör du till mer att försöka var ett gott exempel. Kommunicera, kommunicera och åter kommunicera.

Sociala medier handlar om konsten att engagera andra och att nå fram. En fena på detta lär en man vid namn Gary Vaynerchuk vara. Han har myntat begreppet The Thank You Economy som också är titeln på en bok. Boken lyfter vikten av att varje fråga, klagomål eller inlägg är en öppning till en fortsatt kontakt. Därför är det alltid lika viktigt att möta den som frågar, klagar och/eller skriver något. Det konkreta rådet till oss på Medioteket var att skapa en möjlighet för besökaren på vår webb att ställa frågor samt att samla vägarna till de olika ställen där vi kommunicerar.

Vad ska man då tänka på när man bloggar? Det vi fick med oss var i  korthet:

 • skriv en tydlig programförklaring då detta är en hjälp med innehållet (det där vi skriver under ”Om oss” och där vi talar om VILKA vi är och VARFÖR och VAD vi bloggar om)
 • bjud på poängen direkt!
 • gör läsaren nyfiken!
 • tänk på att du måste förtjäna läsarnas uppmärksamhet
 • ställ enkla frågor
 • bjud in
 • var ”här och nu
 • kommunicera i ett tidigare skede och inte först när något är klart
 • ANVÄNDARNYTTA!

Easyplätt, eller hur!? Bara att sätta igång, eller hur!?

Personligen ska jag försöka ta fasta på uppmaningen att kommunicera olika saker i ett tidigare skede. Förra veckan startade jag upp en ny kurs ”QuadBlogging” som syfter till att utveckla elevers skrivande genom att blogga. Nu funderar jag på hur jag skulle kunna ta med er läsare på vår, jag och kursdeltagarnas, resa in i bloggandets värld. Vill du följa oss från vår första lite trevande början? Nyfiken?

PS. har ni sett att jag nuförtiden har en sökfunktion i min blogg?! Jag har själv använt den när jag letade efter ett tidigare blogginlägg. Bra att inte behöva bläddra så mycket.

4 kommentarer

 1. elisabeth, 24 september 2014

  Jättebra sammanfattning, men var är sökfunktionen du tipsar om på slutet?

  /Elisabeth

  • Toura Hägnesten, 24 september 2014

   Roligt att du tycker att sammanfattningen täckte det mesta. Vad gäller sökfunktionen – Titta i högerkanten så hittar du sökrutan under nyckelorden. Där står det ”Sök efter” ovanför rutan och ”Sök” i en svart ruta under själva sökrutan.
   /Toura

 2. Marie-Louise Engstrand, 24 september 2014

  Hej!
  Jag var ju inte på föreläsningen men när jag läser din blogg om den förstår jag att den var både innehållsrik och bra. Jag tycker också att du verkar ha benat upp det väsentligaste.
  Hälsar Marie-Louise

 3. Klas Westholm, 25 september 2014

  Jag kan bara hålla med! Jag lärde mig massor av Lannerstads föreläsning och kommer att ha ett annat tänk när jag bloggar och publicerar på webben i framtiden. Mycket lärorikt och inspirerande!

  /Klas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.