Grattis Catharina Tjernberg!

Catharina har fått Eve Malmquist priset för sin forskning om skickliga lärares så kallade ”tysta kunskap”. Tydligen har Catharinas avhandling laddats ner 10 000 gånger från Skolporten och Divas siter. Avhandlingen heter ”Framgångsfaktorer i läs- och skrivlärande”. Avhandlingen finns också utgiven som bok på NoK.

Det var i samband med sin 75-års dag som Eve Malmquist instiftade en fond för läsforskning. Denna fond delar varje år ut pris till någon forskare som bidragit till kunskapen om och förståelsen av läs- och skrivprocesserna eller hur vi ska undervisa för att utveckla läs- och skrivförmågan hos våra barn och elever. Det är alltså detta pris som Catharina Tjernberg nu har fått! Priset delas ut idag 11 oktober av SCIRA, Swedish Council of International Reading Association.

Eve Malmquist (1915-2011) var en framstående svensk forskare inom läs- och skrivutveckling som även kom att bli känd och uppskattad utomlands. Under några år var han gästprofessor vid Berkeley universitet i USA där han också gjorde flera föreläsningsturneer. Under 1970-talet var han adjungerad till IRAs styrelse som inter­nationell emissarie.

Catharina är själv lärare samt forskare men också lektor och skolutvecklare verksam i Enköpings kommun. Det betyder att hon har behållit kontakten med praktisk undervisning och lärares arbete ute på ”golvet”. DN skriver och grattar Catharina till priset idag på Familje-sidan.

Jag skrev faktiskt ett inlägg om Catharinas avhandling när den var alldeles ny. Du kan läsa det inlägget här: Framgångsfaktorer i läs- och skrivlärande. 

Extra roligt är det också att Catharina är en av de forskare som har föreläst i vår forskarstödda seminarieserie som skolornas läs- och språkutvecklare kan delta i. Några av oss har haft förmånen att få sitta och diskutera läs- och skrivundervisning med Catharina i en mindre grupp! Mycket lyxigt!

2 kommentarer

  1. Cecilia, 8 januari 2017

    Ja, den lyxen har jag fått ta del av. Grattis Catharina! /Cecilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.