SKOLFORSK – för forskning och skola i samverkan

En heldag med forskningspresentationer. Vilken spännande arbetsdag!

image

Seminarierna, 16 stycken parallella, speglar tre olika perspektiv på uppdraget att kartlägga forskningsresultat:

 1. Hur man kan göra kartläggningar
 2. Vad man kan lära av kartläggningarna
 3. Hur lärarprofession, lärarutbildning och beslutsfattare nyttjar forskning

Konferensen redovisar det projekt som Vetenskaprådet har genomfört under 2014 och som har handlat om att kartlägga utbildningsvetenskaplig forskning.

Jag har valt fyra seminarier:

 • Vad betyder egentligen begreppet inkludering? Vad leder till ökad måluppfyllelse för elever i svårigheter och hur är deras situationer när de integreras? – Claes Nilholm
 • Vad lär vi genom forskningen om barns tidiga läsning och skrivning? – Karin Taube
 • Vad är formativ bedömning enligt svensk och internationell forskning? – Viveca Lindberg
 • Internationella jämförelser av skolresultat. – Sverker Lindblad

Mycket är intressant och från förmiddagens pass vill jag lyfta Claes Nilholm som berättade om hur projektet inkluderande undervisning lett till tre forskningsöversikter. Han underströk att det är graden av skillnad som är det viktiga när man utvärderar olika typer av metoder/arbetssätt. Många har starka effekter men hur ser skillnaden ut? Han utvecklade också hur inkluderingsbegreppet används i forskning. I artiklar med empirisk inriktning används begreppet närmast som en synonym till VAR elever får sin utbildning (=placering) och i andra sammanhang kan det användas som en del i en mer avancerad diskussion om vad inkludering innebär.

Karin Taube presenterade preliminära resultat som pekar mot att barns tidiga läsutveckling stöds mest effektivt av en balanserad läsundervisning. En sådan omfattar språkliga aktiviteter i en miljö som stimulerar läsande och skrivande. Den omfattar också en tydlig och systematisk undervisning om bokstäver och ljud. Sammanfattningsvis: språkstimulerande miljö och en tydlig, välstrukturerad och systematisk undervisning.

image

Vädret var lite grått och trist men vad gör väl det en sådan här dag!?

2 kommentarer

 1. Åsa Edenfeldt, 28 januari 2015

  Vilken härlig och tydlig sammanfattning av dagen! Tänk om jag hade vetat att du också var där, då hade jag gärna hälsat på dig. Jag ser att vi måste gått om varandra på de olika seminarierna. Jag håller med dig om att det var en fantastisk arbetsdag!
  Åsa (www.strategierforlarande.se)

  • Toura Hägnesten, 28 januari 2015

   Håller fullständigt med dig! Det hade varit roligt om vi hade setts och kunnat prata lite närmare. Jag är jätteintresserad av att få veta mer om hur du undervisar! Av vad du skriver låter det mycket intressant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.