Att läsa faktatexter

Är titeln på en rykande färsk bok av Adrienne Gear. Underrubriken är Undervisning i kritisk och reflekterande läsning. Jag har själv ännu inte hunnit läsa den – den låg i mitt fack för en timme sedan – men du ska veta att jag börjar läsa när jag tar pendeltåget hem i eftermiddag!

För dig som ännu inte noterat det – Adrienne föreläser för oss lärare i Stockholms kommunala grundskolor nästa onsdag den 22/4. På grund av ett halvdussin återbud så går det fortfarande att anmäla sig. Närmare information om innehåll, plats mm. hittar du i anmälningsformuläret. Anmäl dig här: Anmälningslänk

Boken är indelad i 8 kapitel. De är:

 1. Vad är Att läsa faktatexter?
 2. Komponenterna i boken Att läsa faktatexter
 3. Strategin att zooma in
 4. Strategin att ställa frågor och att göra inferenser
 5. Strategin att avgöra vad som är viktigt
 6. Strategin att göra kopplingar
 7. Strategin att transformera (eller syntetisera)
 8. Tillämpning och bedömning

Kapitelrubrikerna flaggar för att vi ska få fördjupa våra kunskaper om läsning av faktatexter samtidigt som de flesta av oss läsare säkert har förkunskaper som gör att vi kan tänka ett steg till. Boken är faktagranskad av en svensk adjunkt vid Stockholms universitet och en del lektionsförslag har bearbetats för att passa svenska förhållanden. Jag ser verkligen fram mot att få börja läsa!

Gear, A. (2015). Att läsa faktatexter. Undervisning i kritisk och reflekterande läsning. Stockholm: Natur och kultur.

Du kan också provläsa några sidor HÄR.

boken mindre

2 kommentarer

 1. Marie-Louise Engstrand, 16 april 2015

  Så bra Toura, att kunna få en introduktion av en ny faktabok på det här sättet i din blogg. Jag uppskattar det verkligen. Tack!
  Ser fram emot din sammanfattning.

  • Toura Hägnesten, 16 april 2015

   Tack! Får försöka ge lite glimtar från föreläsningen också. Att höra henne föreläsa (även om det är på engelska) kommer säkert att bli en utmärkt introduktion till boken men jag räknar också med att föreläsningen fördjupar min förståelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.