Första ”riktiga” arbetsdagen

Ja, igår hade jag terminens första kurs. Lite ringrostig efter semestern och planeringsdagar med både kollegor och på egen hand var det dags för första kursdagen. Fokus låg på bedömning med LUS, LäsUtvecklingsSchemat. Jag sätter alltid in allt jag gör i sitt sammanhang varför deltagarna bjöds på teori kring läsutveckling men också praktiska exempel med elevinspelningar. 31 mycket taggade modersmålslärare var dagens deltagare. En mycket intresserad och engagerad grupp vilket gav många intressanta diskussioner. Ja, det var en ren fröjd. Många gånger känner jag att det är en förmån att få göra sitt jobb. Det är sååå roligt att träffa lärarna på mina kurser. Alla är så tacksamma, glada och ger så mycket tillbaka. Själv ser jag det också det här med att ha kurser som ett sätt att växla ut mina egna kunskaper. Till vilken nytta har man experter om de inte delar med sig!?

Igår tänkte jag lite extra på presentationstekniken också eftersom vi på Medioteket hade en egen kompetensutvecklingsdag i måndags. Förmiddagen hade jag valt att lyssna på en föreläsning om presentationsteknik med Nina Hjort från företaget presentationsteknik.com. Nina gick igenom mycket. Hon spelade upp exempel på föreläsares kroppsspråk vilket gav oss många skratt. Nu kommer ingen av oss att inte poser som handklovar, fikonlövet, kaninen eller trucken. Vi fick också en del att ta med oss för att klara utmaningen ”How to avoid death by PowerPoint”. Du hittar föreläsningar om detta på TED. Vet du, eller har du märkt, att åhörare bara håller uppmärksamheten under 4-5 minuter? Det gör en kurs, oavsett om den är på 2 timmar eller heldag, till ett mission impossible. Hemligheten är att ha en arsenal kryddor. Nina invigde oss i dessa kryddornas värld. Helt kort handlar kryddorna om variation, aktivering och interaktion.

Ja, då har jag börjat jobba på ”riktigt” och det känns jätteroligt. Kanske ses vi på någon av läsårets kurser!?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.