Det kom ett mejl från Skolinspektionen med ett tips

Är du sysslolös imorgon mellan kl. 15-16? I så fall kan du delta i Skolverkets webinarium om Läs- och skrivundervisningen inom ämnena svenska/svenska som andraspråk i årskurserna 4-6. Det var detta tipset gällde.

Webinariet genomförs imorgon torsdag den 25 februari kl. 15:00-16:00.

Vad är då ett webinarium? Ett webinarium är ett seminarium som hålls via webben, där det finns möjlighet att ställa frågor och få svar och också ta del av andra deltagares frågor och funderingar. Skolinspektionens inbjudan riktar sig till alla som är intresserade av ämnet.

Om granskningen

Bakgrunden till webinariet är att Skolinspektionen har granskat läs- och skrivundervisningen i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 4-6 på 34 grundskolor.

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att lära sig lässtrategier för att kunna urskilja texters budskap, både det som uttalas och det som står mellan raderna. Eleverna ska också lära sig skrivstrategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.

Skolinspektionens granskning visar att arbetet med läs- och skrivstrategier har fått en något mer framskjuten position jämfört med vad som framkommit i tidigare granskningar. Dock varierar kvaliteten på undervisningen i hög grad mellan skolor, men också mellan lärare på en och samma skolor. Här avses det aktiva lärarstödet. Lärare behöver i betydligt högre grad aktivt visa och vägleda eleverna samt ge dem möjlighet att samtala om texter, både egna och andras. Några skolor har kommit långt i arbetet med detta medan det för andra utgör ett stort och viktigt utvecklingsområde.

Monica Axelsson från Skolinspektionen, som har varit projektledare för granskningen, och Anna Wide, biträdande projektledare, berättar om resultaten. Alla som deltar i webinariet får möjlighet att ställa frågor till och få svar från Monica Axelsson, Anna Wide och Pia Kangas från Skolverket.

Du hittar mer information om granskningen samt rapporten här: Svenska/svenska som andraspråk åk 4-6

 Förberedelser och förutsättningar för att delta:

För att delta:
Torsdagen den 25 februari klickar du på länken: http://skolinspektionen.adobeconnect.com/skolinspektionen/  cirka tio minuter innan start, det vill säga kl. 14:50. Där ska du välja Enter as Guest, och därefter skiva in ditt namn och ort, exempelvis: Bertil Hansson, Sollefteå

100 första kan chatta
De 100 första som loggar in kan ställa frågor och diskutera över en chat. Övriga kan följa hela sändningen och chatten live, men inte själva delta i chatten. Kommer du inte in direkt, läs anvisningarna och klicka på den nya länken som visas.

Förutsättningar:
En dator med stabil internetuppkoppling och Flash player version 10.1 eller högre (på iPad kan du använda webbläsaren Photon), högtalare eller hörlurar för att kunna lyssna.

Du kan i förväg kontrollera dina förutsättningar genom att klicka på denna testlänk: https://skolinspektionen.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm

PS. för er som inte kan delta i realtid så blir det möjligt att lyssna på en inspelning av webinariet i efterhand. Skolinspektionens webinarier hittar du här: Webinarier

2 kommentarer

 1. Maria Bengtsson Hurtig, 25 februari 2016

  länken till undersökningen fungerar inte

  • Toura Hägnesten, 25 februari 2016

   Nu är det fixat. Nu kan du använda länken igen. Bra att du kommenterade detta.
   Länkarna du uppmanas att använda 10 minuter före start, dvs. 14.50 kanske inte fungerar förrän just det klockslaget. Jag är osäker på den saken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.