Att skriva faktatexter

är fokus för en föreläsning onsdagen den 20e april med Adrienne Gear. Föreläsningen utgår från hennes bok med samma titel. Boken kommer ut alldeles snart. Med dessa två böcker får jag som lärare en riktigt bra grund för den delen i min undervisning som handlar om att läsa och skriva faktatexter; tycker i alla fall jag som haft den äran att få ”tjuvläsa” en korrversion av boken. Du har något att se fram mot!

Läsa och skriva går hand i hand samtidigt som den enskilda individen kan ha utvecklats olika långt i sitt läsande och skrivande. Att läsa och skriva går hand i hand betyder inte att den enskilda eleven klarar båda färdigheterna lika bra. Vi kanske behöver stötta i det ena och utmana i det andra!? Därför måste vi också undervisa explicit i att både läsa och skriva faktatexter. Vi är många lärare som har ägnat de senaste åren till att utveckla vår kunskap om läsande, läsutveckling och läsundervisning. Nu är det dags att fokusera skrivandet!

Förra våren föreläste Adrienne Gear utifrån sin bok Att läsa faktatexter för ett 50-tal av oss lärare i Stockholm. Föreläsningen var en succé! Vill du också komma i år? I så fall föreslår jag att du ber din skolas läs- och språkutvecklare att meddela dig så fort mitt mejl med närmare information och anmälningslänk har skickats ut; detta blir om någon vecka. Lagom till när ni alla är tillbaka från sportlovet.

Du som har anmält dig till Natur & Kulturs Läskonferens fredagen den 22 april får höra Adrienne Gear där (som huvudtalare på konferensen) vilket betyder att du inte ska anmäla dig till det här tillfället, dvs. 20/4. Och det ska du inte vara ledsen för … Läskonferensen ger mycket mer …

PS. Jag skulle gärna vilja veta vilka av er lärare i Stockholms grundskolor som redan arbetar utifrån Adrienne Gears tankar, metoder och modeller kring faktatexter. Kan du inte mejla mig så vi får kontakt!?

 

Adrienne Gear_att skriva faktatexter_förstorad

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.