Att läsa för att förstå

Ja, varför skulle man annars läsa om inte för att förstå texten!? Nog läser jag för att jag förväntar mig att texten ska säga mig något!? Det är också en central fråga i undervisning, oavsett ämne. Skolans lärande bygger i hög grad på att vi lär när vi läser. Det är endast i de allra första årskurserna vi arbetar med att lära oss läsa. Mycket snart övergår vårt läsande i att läsa för att lära.

Rubriken är början på en titel på en ny kunskapsöversikt som inte har kommit ut än. Den lär komma 7e november. Hela titeln är Att läsa för att förstå. Läsförståelse av vad och för vad? och denna kunskapsöversikt är skriven av Barbro Westlund.

Eftersom den ännu inte är tryckt så har jag inte läst den men lite förhandsinformation har jag fått. Kunskapsöversikten inleds med ett avsnitt om ”Begrepp i rörelse”. Här tas den förvirring upp som ofta sker när forskare och praktiker använder samma uttryck men menar olika. Det gäller exempelvis läsförmåga, läskompetens, läsförståelse eller literacy. I översikten presenteras hur flera sådana begrepp förändras över tid och därmed också i betydelse. Hur vi tolkar olika begrepp får nämligen betydelse för också vad vi bedömer, hur, när och varför.

Det här med hur vi tolkar och i förlängningen vad vi bedömer, hur, när och varför är något jag ser fram mot att få utvecklat och problematiserat. Det är mycket kring bedömning nu. Nya Språket lyfter har reviderats under 2016, sedan den 1a juli i år är det obligatoriskt att bedöma våra elever redan i åk 1 i läs- och skrivutveckling och taluppfattning och i dagarna kom regeringen med ett förslag om bedömning i förskoleklass (som jag har skrivit om i mina två senaste inlägg).

Kunskapsöversikten innehåller flera förslag på evidensbaserade undervisningsmodeller som sätts in i ett ämnesdidaktiskt sammanhang. Detta skiljer den från andra översikter.

Det jag är riktigt glad att kunna berätta är att Barbro Westlund presenterar sin kunskapsöversikt för oss! Det sker onsdagen den 9e november kl. 15-17. Från början var planeringen att hon endast skulle presentera den för de läs- och språkutvecklare som deltar i höstens seminarieserie med olika forskare. Intresset var förstås mycket stort när nyheten läckte ut så jag har bytt lokal till K-aulan, Konradsberg. Där får vi plats med 400 åhörare så nu finns det nästan 100 platser kvar. Jag har lagt upp anmälningslänken i kalendariet här i PS, PedagogStockholm. Vill du också komma så är det bara att du anmäler dig. Dock förutsatt att du är lärare i någon av Stockholms kommunala grundskolor.

För dig som inte kan eller får komma så kan jag trösta dig med att vi filmar föreläsningen. Förhoppningsvis kan jag lägga upp filmen under vecka 46.

Som extra grädde på moset så få alla som kommer ett eget exemplar av kunskapsöversikten!

4 kommentarer

 1. Helene Carlsson, 29 oktober 2016

  Vi läser. Ja. Jag minns med glädje och stolthet min första läslära som var orange och hade titeln ”Vi läser” läsåret 73/74. Det var även den omreviderade versionen av ”Vi läser” jag valde att köpa in till mina första åk 1-elever, eller år 1, som jag sade på den tiden. Jag spenderade sommarlovet med att förbereda mig bl a genom att jag läste dessa böcker avsedda för åk 1-3, för det var en åldersblandad klass jag hade 1996. Jag skrattade åt många episoder och tyckte läsläran var utmärkt. Den första boken var blå. Den andra var rosa och den tredje var grön. Den allra första ”Vi läser” som jag minns var emellertid orange. Vi läser som tidning har jag använt som referens i en uppsats i pedagogik, 61-90hp, som det känns som om jag Stockholms universitet aldrig blir nöjd med. Barbros kunskapsöversikt vill jag gärna läsa och undrar om det är en bok. Kanske att jag kan hitta något att ha med som referens i min uppsats.

  • Toura Hägnesten, 29 oktober 2016

   Jag har ännu inte sett kunskapsöversikten men den är som en bok. Kostar 75 kr att köpa när den väl är publicerad.

 2. Alisa Fast, 8 november 2016

  Hej Toura,

  Tack för den värdefulla informationen, undrar om du vet vart den kommer och publiceras?!

  Vänliga Hälsningar,
  Alisa

  • Toura Hägnesten, 9 november 2016

   Den kommer att finnas på Skolverkets webbsida. Jag vet inte vilken dag den kommer upp men det måste vara snart i och med att den nu är tryckt. /Toura

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.