Ung i STHLM, ett filmprojekt för elever på gymnasiet
Ung i STHLM är ett ett språk- och integrationsprojekt som vänder sig till skolor där svenskfödda elever/elever som bott i Sverige en längre tid får möjlighet att lära känna nyanlända elever och vice versa. I projektet arbetar vi med film och andra estetiska uttryckssätt för att elever som kommer med en väska fylld med erfarenheter och kompetens, men som ännu inte behärskar det svenska språket, ska erbjudas olika möjligheter att uttrycka sig.
Men också för att estetiska uttryckssätt gynnar elever som längtar efter ombyte från en texttyngd undervisning. På bilden arbetar elever från Blackebergs gymnasium på sitt bildmanus.
Vi erbjuder kulturprojekt på lektionstid med ett strukturerat innehåll som går att göra inom de flesta av klassens ämnen. För att underlätta möten utanför skoltid samarbetar vi med stadens institutioner och stadens fria kulturaktörer och kan ibland erbjuda elever och lärare fria biljetter till kulturevenemang för att stärka sammanhållningen mellan och inom klasserna. I kommande blogginlägg för Ung i STHLM kommer vi att berätta om våra genomgångar och arbetsuppgifter lektion för lektion för att underlätta för dig som vill arbeta med multimodala tekniker i ditt ämne.
I början av vårterminen 2018 gick vi ut med inbjudan med filmprojekt Ung i STHLM till stadens gymnasieskolor. Blackeberg-, Spånga-, och Östra Reals gymnasium var snabba att anmäla sig. Bilden är ett gruppfoto med deltagande elever från Östra Reals gymnasium.
Elevernas arbetsuppgift
Elevernas uppgift är att göra en kortfilm på tema trygghet, som ska visas på biografen Grand den 28 maj. Eleverna blir uppdelade i blandade grupper från språkintroduktion och nationella program med uppmaningen att fundera på när de känner sig trygga respektive otrygga. Utifrån allas berättelser arbetar gruppen fram ett förslag som, utifrån givna ramar, går att gestalta filmiskt.
De krav vi ställer på filmen är:
- Filmen ska väcka en känsla hos betraktaren och beröra på något sätt.
- Filmen börjar med en titel och avslutas med en mening som förtydligar budskapet.
- Filmen ska bli mellan 1-3 minuter lång.
- Filmen ska vara dialoglös alternativt ha en voice over som berättar.
- Filmen ska innehålla flera bildutsnitt, kameravinklar och kamerarörelser.
Tips på inspirationsfilm
För att inspirera eleverna och visa hur de kan tänka när de gör film utan dialog, visar vi några exempel på filmer under kursens gång, bland annat denna film på tema ickevåld:
Ung i STHLM, ett språkprojekt som inte tillåter språk?
Anledningen till att vi har valt bort dialog i filmen, är dels att det ställer stora krav på agerande som de flesta elever inte besitter. Men framför allt för att Ung i Sthlm är mån om att alla ska kunna bidra utifrån sina förutsättningar. När vi tänker och arbetar med bilden som språk, missgynnas inte elever som ännu inte är så förtrogna med det svenska språket. Vi vill också utveckla elevernas förtrogenhet i filmteknik och filmspråk samt utveckla deras förmåga att uttrycka åsikter och kunskaper med multimodal teknik. Filmen kan vara ett viktigt redskap och ett forum för att göra sin röst hörd och kunna påverka. Relevanta filmtermer och ord förknippade med vårt tema översatte vi i förväg till de språk som talas i grupperna: uzbekiska, arabiska, dari, rumänska, serbiska, somaliska, sorani, tigrinja och amharigna.
Men varför kallar vi Ung i STHLM för ett språkprojekt när det inte bygger på tal?
Det gör vi för att vi är övertygade om att eleverna måste prata med och lyssna på varandra för att det skall bli en film. Vi har lagt in vad kan tyckas många lektioner, just för att eleverna ska få en chans att lära känna varandra. Lärare som deltar med sina elever i Ung i STHLM har berättat att elever från de olika programmen nu kan varandras namn och hejar på varandra i korridoren samt byter kontaktuppgifter via sociala medier. De arbetsuppgifter vi låter eleverna göra hänger inte så mycket på svenska språket som viljan att berätta och gestalta. Att skapa film tillsammans med andra är också att få tillfälle att bygga upp ett ämnesspråk kring bildanalys och filmiskt berättande, vilket är nog så väsentligt i en alltmer bildcentrerad massmedievärld. På bilden ser vi några elever från Spånga gymnasium samtala kring deras film tillsammans med filmpedagog.
Filmprojektets upplägg
Projektet är upplagt på tolv träffar och passar bra att arbeta med i svenska, samhällskunskap och eventuellt bild/media. Föreläsningar varvas med workshops och handledning — handledning både på plats och i digitala kanaler.
De flesta lektioner i filmskapande ansvarar Mediotekets filmpedagog, Elin Jönsson för. I upplägget finns också några lektioner som lärarna på skolan håller i själva med hjälp av en detaljerad planering och powerpoints från vår filmpedagog. Utöver det får varje skola två pass med Mediotekets dramapedagog, Alexandra Ljungkvist Sjölin.
Schemalagda pass
Vår premiärbiograf
Den 28 maj var det final för filmprojektet Ung i Sthlm på biografen Grand. I blogginlägget hittar du mingelbilder från en härlig avslutning.
Att delta i filmprojektet är utan kostnad för skolan. Medioteket genomför Ung i STHLM på uppdrag av grund- och gymnasieavdelningen. Filmning och redigering sker med iPads. Har inte skolan iPads att låna ut till eleverna får deltagande grupper låna iPads från Medioteket. Det är bra om deltagande lärare har skolledningens fulla stöd och att de får hjälp med schemaläggning, eftersom projektet bygger på att klasserna har gemensam tid för projektet. Projektet behöver också vid vissa pass få tillgång till större rum som har utrymme för två klasser.
Praktiska förutsättningar för att genomföra projektet
Projektet behöver också vid vissa pass få tillgång till större rum som har utrymme för två klasser.Vi har hitintills inte stött på några problem som inte gått att lösa. När vi har dramalektioner krävs fri golvyta. På Blackebergs gymnasium valde vi att ha samarbetsövningarna uppe på scenen i aulan. Det gick bra, men för säkerhets skull hade vi utposterat några trygga lärare framför scenen utifall någon elev skulle förivra sig utanför kanten.
Kommande inlägg för Ung i STHLM
- Presentation av filmprojektet Ung i STHLM
- Val av tema i filmprojektet
- Filmprojekt, pass 1: Dramaövningar
- Filmprojekt, pass 2: Att berätta med kamera
- Filmprojekt, pass 3: Kamerarörelser
- Filmprojekt, pass 4: Teaterteknik
- Filmprojekt, pass 5: Bildmanus
- Filmprojekt, pass 5 del II: Respons från en regissör!
- Filmprojekt, pass 6: Berätta med ljud/musik/tystnad
- Filmprojekt, pass 7 och 8: Filma
- Filmprojekt, pass 9: Klipptips
Följ oss också på facebook
Till höstterminen breddar vi Ung i STHLM med ett scenprojekt
Vi har möjlighet att bjuda in tio kommunala gymnasier och högstadieskolor till höstens scenprojekt Ung i STHLM. Är du intresserad kontakta Elisabeth Söder, elisabeth.soder@stockholm.se. Det projektet sker i samarbete med Rädda Barnen som finansierar: final på Intiman den 26 november, inspirationstillställningar, workshops för elever och mellanmål när klasserna samarbetar.
Pingback Första filmlektionen, vi börjar med att arbeta med gruppen | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 2: Att berätta med kamera | Ung i Stockholm
Pingback Varför valde vi tema trygghet i filmprojektet? | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 3: Kamerarörelser | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 4: Teaterteknik | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 5: Bildmanus | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 5 del II: Respons från en regissör! | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 6: Berätta med ljud/musik/tystnad | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 7 och 8: Filma | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 9: Klipptips | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 10 och 11: Redigera | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 12: Sista touchen | Ung i Stockholm
Pingback Språk, kreativitet och identitetsskapande | Ung i Stockholm
Pingback Informationsträff språk och inkluderingsprojekt – scen | Ung i Stockholm
Pingback Att delta i Ung i Sthlm – våra erfarenheter och lärdomar. Det första av två inlägg | Ung i Stockholm
Pingback Att delta i Ung i Sthlm – våra erfarenheter och lärdomar, andra inlägget | Ung i Stockholm