Filmprojekt pass 1: Dramaövningar
Efter en kort information av filmprojektet Ung i STHLM för de deltagande klasserna, språkintroduktion och samhällsvetarklass från Blackebergs gymnasium ägnade vi resterande tid åt enkla namnövningar med syfte att skapa en trygg grupp.
I inlägget berättar jag om de övningar som vår teaterlärare Alexandra Ljungkvist gjorde med klasserna. Övningar som jag varmt rekommenderar för alla som börjar arbeta med en ny klass. Övningarna fungerar bra oavsett årskurs.
Inför det allra första passet var vi lite oroliga för att eleverna skulle uppfatta lektionsupplägget som barnsligt och efterfråga filmteori från första stund, men alla elever gick in för uppgifterna och bjöd på sig själva. Vi fick uppleva många härliga skratt och fniss. En bidragande orsak till att det gick så bra är vår teaterlärare i projektet, Alexandra Ljungkvist Sjölin.
Dramaövningar kräver fri golvyta
När vi har dramalektioner krävs fri golvyta. På Blackebergs gymnasium valde vi att ha samarbetsövningarna uppe på scenen i aulan. Det gick bra, men för säkerhets skull hade vi utposterat några trygga lärare framför scenen utifall någon elev skulle förivra sig utanför kanten. Innan eleverna gick upp på scen fick de skriva sitt namn på en tejpbit och sätta den på sig. Sitt namn skulle alla få höra många gånger under lektionen!
Namnövning
I en av de första övningarna delades gruppen upp i två cirklar (antal cirklar kan varieras efter hur många som deltar i övningen). I varje cirkel fick eleverna i uppdrag att söka ögonkontakt med någon annan i cirkeln och säga dennes namn högt med hjälp av namnskylten/tejpbiten. Vi andra i cirkeln repeterade sedan namnet högt gemensamt. Därefter bytte de två plats med varandra. Alla som fått sitt namn uttalat markerade det genom att hålla ena handen på magen. En bra instruktion för att inte missa någon i ringen.
Alexandra var tydlig med att ingen i gruppen fick komma med några kommentarer alls till varandra under övningarna, även om de var välmenta.
Titta på varandra och ta kontaktövningar
I den här korta filmsnutten ser du en annan titta på varandra övning. Eleverna går runt på scenen. När de får/tar ögonkontakt med någon så hoppar de båda och klappar varandras händer. Det gäller att anpassa hoppet till den andres längd.
I en liknande övning gick eleverna runt på golvet. När de fick ögonkontakt lade de sig ned med örat mot golvet och sa hej på sitt språk. Den andre repeterade hejet och sa sedan hej på sitt vis.
Katapultövning
Här går vi runt i rummet, när vi får ögonkontakt tar vi personen i handen, böjer på knäna och lutar oss bakåt och drar varandra framåt så att vi byter plats med varandra. Tänk katapult. En övning som definitivt får fart på eleverna med många skratt. På bilden ser du deltagande elever från Östra Reals gymnasium.
Lektionen på Blackebergs gymnasium avslutades med att eleverna fick gå in i ringen och snabbt göra en gest som stod för trygghet eller otrygghet. Här var det viktigt med tempo betonade Alexandra eftersom det annars riskerade att bli för pretentiöst om vi skulle stå och fundera på någon bra gest.
Statyövning
Här visar Alexandra tillsammans med några elever från Östra Reals gymnasium hur statyövningen går till. En elev går in i ringen och gör en rörelse, rörelsen fryses och därefter går nästa in i ringen, och nästa och nästa…
Bilder som visas i blogginlägget
Eftersom det är ett filmprojekt vill jag betona att det inte är vår filmpedagog Elin Jönsson som håller i kameran och dokumenterar utan undertecknad. Syftet med bilderna och filmerna är att ge dig ett hum om upplägget, i fall du vill göra övningarna med din grupp. Rekommenderar alla övningar som jag berättat som en bra ingång för att bygga upp ett bra samarbetsklimat i klassen.
Inlägg för Ung i STHLM
- Presentation av filmprojektet Ung i STHLM
- Val av tema i filmprojektet
- Filmprojekt, pass 1: Dramaövningar
- Filmprojekt, pass 2: Att berätta med kamera
- Filmprojekt, pass 3: Kamerarörelser
- Filmprojekt, pass 4: Teaterteknik
- Filmprojekt, pass 5: Bildmanus
- Filmprojekt, pass 5 del II: Respons från en regissör!
- Filmprojekt, pass 6: Berätta med ljud/musik/tystnad
- Filmprojekt, pass 7 och 8: Filma
- Filmprojekt, pass 9: Klipptips
- Filmprojekt, pass 10 och 11: Redigera
- Filmprojekt, pass 12, Sista touchen
- Presentation av filmprojektet Ung i STHLM
Följ oss också på facebook
Pingback Filmprojekt pass 2: Att berätta med kamera | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 4: Teaterteknik | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 5: Bildmanus | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 3: Kamerarörelser | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 5 del II: Respons från en regissör! | Ung i Stockholm
Pingback Ung i STHLM, ett filmprojekt för elever på gymnasiet | Ung i Stockholm
Pingback Varför valde vi tema trygghet i filmprojektet? | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 6: Berätta med ljud/musik/tystnad | Ung i Stockholm
Pingback Filmprojekt pass 12: Sista touchen | Ung i Stockholm