Elever programmerar – meet the future

Vi pratar om det, att barn och unga behöver få kunskaper i att programmera. Att barn ska
få tillgång  till och kunskaper om det språk som bygger upp de verktyg som vi
använder på webben. Jag tror att kunskaper om hur koden är uppbygd och hur
webbplatser, webben är uppbygd är viktig kunskap. Det är viktigt att
förstå de verktyg som vi använder för att vi ska kunna bli mer medvetna  och
inte uppleva det som vi tar del av som magi, eller något som sker utanför vår
kontroll, som vi inte förstår eller kan påverka. (Kristina Alexandersson,
webbstjärnan)

I våras lanserade webbstjärnan.se en webbkurs för lärare i enkel programmering, ”programmera Scratch tillsammans med dina elever”. Där går de igenom Scratch som är enkel blockprogrammering för nybörjare. Vi båda två gick kursen och fick blodad tand och började fundera på hur vi skulle få in det här i vår undervisning. Gärna nu och på en gång.

Genom kursen på webbstjärnan fick vi tips om en annan sida där eleverna kan lära sig att koda, code.org,  där man som lärare också kan hålla koll på elevernas framsteg. Där använder man sig också av blockprogrammering som kan liknas vid att lägga pussel av kommandon. Eleverna får förståelse för hur de måste göra för att datorn ska förstå. Dvs, lägga allt i rätt ordning och inte glömma ett steg på vägen.

Code.org tillhandahåller färdiga lektionspaket med instruktionsfilmer samt lektionsplaneringar och kopierringsunderlag. Allt för att alla lärare oavsett datavana ska kunna udnervisa sina elever i kodning. Lektionspaketet innehåller både lektioner som kräver dator eller iPad men även så kallade ”unplugged”-lektioner där man pratar programmering och gör övningar med papper och penna för att förstå de olika kommandon som man ger sin dator under programmeringens gång.

Här är är försättsbladet till vår planering i området kodning med kopplingar till Lgr11 både i matematik och svenska. Elever programmerar
Lektionerna hittar du sen på code.org.

Den här veckan drog vi igång vår första lektion som var unplugged då eleverna fick lära sig om hur datorn  fungerar och tar emot kommandon, vad en programmerare gör samt att de fick skriva hemliga meddelanden i binär kod. Vi återkommer med uppdateringar vart efter arbetet fortskrider. Häng på vetja!

Lycka till!

/Jannike och Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.