Word online som responsverktyg

När vi var på BETT-mässan så fanns det så mycket spännande att titta på men just för att det är så mycket så måste man välja. Eftersom vi arbetar i Stockholms Stad som har investerat i Office365 så valde vi att sätta oss i Microsofts monter och lyssna på vilka möjligheter som finns inom ramen för de verktyg som rymmer sig inom Office365.

De ska sägas att om man har tillgång till hela paketet utan begränsningar, Windows 8 och Surface (Microsofts surfplatta istf iPad)  då är systemet betydligt öppnare och mer lättjobbat men eftersom jag har ett öppet sinne och oftast en vilja att se saker från den ljusa sidan så tänker jag: Vad kan vi göra med det vi har? En värld full av möjligheter öppnar sig.

Det som känns mer än bra är den lösning som jag har infört under veckan när det gäller elevernas skrivande. Alla elever skriver numera i Word online som är en del av Office365. När de skriver delar de dokumentet med mig så att jag kan följa deras process och de delar även dokumentet med den person som jag har utsett som deras gensvarskompis. Det här gör att vi alla tre har  tillgång till det senaste dokumentet hela tiden, både för läsning och redigering.  Vi kan ge respons via kommentarsfunktionen och alla ser det som ändras vilket inte är lika enkelt när man mailar dokument fram och tillbaka om man är fler än två inblandade. Dessutom kan man som lärare och gensvarskompis vara med under hela processen, från början till slut. Det allra bästa är man kan skriva i och läsa dokumentet var som helst, när som helst.

Jag tänker mig att ett annat sätt att arbeta med delade dokument kan vara när eleverna skriver uppsatser eller prov som ska bedömas att de lätt kan dela dem med läraren som kan ge feedforward under skrivandets gång direkt i klassrummet. Jag har tidigare gjort så att de har skrivit för hand, jag har tagit hem och kommenterat och de har skrivit klart nästa dag men nu kan jag ju arbeta mer direkt via deras delade dokument.

Det fungerar lika bra att logga in på word online via paddor som via datorer och allt eleverna (i Stockholms stad) behöver göra är att gå in på login.microsoftonline.com och där skriva i sin mailadress på följande sätt ab12345@elev.stockholm.se och klicka på login. Efter det kommer de till en Stockholms Stad-ruta där de skriver in sitt användarnamn ab12345 och det lösenord som de använder när de vanligtvis loggar in på datorerna. Häpp! Klart! (Det kan vara så att de behöver installera en applikation men det är snart gjort och ni är igång).

/Jannike

7 kommentarer

 1. Jessica Forsberg, 29 januari 2015

  Kul att ni kommit igång och bra att du delar din erfarenhet! Hoppas att du får chans att visa detta för dina kolleger på nåt gemensamt möte på skolan! Ha det fint! /Jessica, ikt-enheten

  • Jannike, 30 januari 2015

   Det kommer det att göra. Vi kommer att ha lärare-lär-lärare-seminarier senare under vårterminen då vi ska hålla workshops kring detta. Kul!

 2. Toura Hägnesten, 30 januari 2015

  När får alla i Stockholm stad möjligheter att använda Office365? Ser fram mot det!

 3. Jannike, 30 januari 2015

  Alla har redan den möjligheten. Gå in på intranätet och titta :)

 4. Jessica Forsberg, 2 februari 2015

  Vad kul det låter Jannike! Heja!
  Toura, jag mejlar dig den info jag har /Jessica

 5. Jessica Forsberg, 2 februari 2015
 6. Pingback KUL1415 – Vilken sann skrivglädje | Gränslöst digitalt lärande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.