Får skylla sig själv

Idag hjälpte jag en elev med en PowerPoint-presentation om en känd artist. När det blev dags att lägga in bilder på artisten, påminde jag eleven om att hänvisa till fotografen, till den som har upphovsrätten. Visade också var elever kan hämta bilder om något ska publiceras på nätet. Eleven tittade förvånat på mig, och undrade om hon verkligen inte får lägga ut Googles bilder på sin blogg. Jag svarade; nej, inte hursomhelst,  och berättade vidare om upphovsrätt och vad som krävs vid publicering. Eleven ser först bekymrad ut, och utbrister sedan: 

”Jag har lagt ut bilder flera gånger, och ingen har hört av sig. Den som lägger ut en bild  på Google får väl skylla sig själv”

Jag kan förstå elevens synsätt, men får samtidigt en tillfällig huvudvärk när jag tänker på vilket gigantiskt arbete som ligger framför oss.

Lotta

4 kommentarer

 1. TinaO, 9 februari 2011

  Ja, visst är det en utmaning!

  Och samtidigt som jag kan bli lite matt blir jag så oerhört glad när jag hör att lärarkollegorna faktiskt har tagit till sig tanken och självmant kommer och ber mig hjälpa dem att prata om t.ex. upphovsrätt och ge exempel på hur man kan göra istället för att bara knycka.

  Och så en liten fundering – vilka bildbanker visar du eleverna?

 2. Lotta Metcalfe, 10 februari 2011

  Vanligtvis använder vi de bildbanker som står på Kolla källans sida, under fliken upphovsrätt. Skickar med en länk dit.

  http://kollakallan.skolverket.se/upphovsratt/creativecommons/ccmaterialskolarbete/

  Lotta Metcalfe, Adolf Fredrik Musikklasser

 3. Monika, 10 februari 2011

  Jag vill tipsa om två inlägg av Kristina Alexandersson angående upphovsrätt och Creative Commons i skolan:

  http://www.creativecommons.se/?p=573

  http://www.kristinaalexanderson.se/?p=6050

 4. Pingback Varför är erkännandet viktigt? -en Creative Commons reflektion | Kristina Alexandersons blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.