Bokprat i förberedelseklass

Idag träffade jag en av våra klasser med alldeles nya svenskar. De har gått på vår skola max 4 månader.

Vi tittade på våra böcker på elevernas modersmål – i den här gruppen var det mest somalisktalande och någon med arabiska som modersmål. Jag visade var böckerna på engelska står, en del av eleverna kan engelska också, och så tittade vi förstås på våra mest lättlästa böcker på svenska.

I vårt bibliotek har vi en hylla som heter Träna svenska där jag placerat böcker som är mycket lätta att lästa. Idag kollade vi på ett par böcker fulla med ord med bilder till.

Med hjälp av rutinerade läraren Morit lyckades jag också läsa några kärleksdikter ur Mårten Melins bok Ett värmeljus i din skalle. Jag hade förberett med ett par bilder av ett hjärta och Amor med pilar, eftersom dikterna i början av boken använder denna symbolik. Morit hjälpte eleverna med att översätta när hon kunde, och locka dem att översätta för varandra.

Och så tittade vi på Jörn Jensens böcker om Palle. De är visserligen skrivna för mindre barn, men de är humoristiska och våra högstadieelever brukar tycka om dem.

Cilla Dalén Hjulsta grundskola

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.