​Är det möjligt att bedriva forskning inom fysik redan när man går på gymnasiet?

​Är det möjligt att bedriva forskning inom fysik redan när man går på gymnasiet?

Det rapporteras ofta om sjunkande kunskapsresultat i den svenska skolan. Men visste du att Sverige också har bland världens bästa elever inom fysikforskning? 

Nu i helgen (5–7 oktober) träffas 25 ungdomar från olika delar av landet på Vetenskapens Hus för att under en helg arbeta med fysikforskning tillsammans med fysiker, forskare och ingenjörer.

Varje år tävlar 34 länder med vilka som under det gånga året bäst kunnat lösa 17 öppna fysikproblem (som en del av tävlingen International Young Physicists Tournament, IYPT), och Sverige lyckades i somras placeras sig som sjätte bäst i världen, näst bäst i Europa. Nu pågår arbetet för att upprepa framgångarna nästa år.

Vi tror därför att det här är något som skulle kunna vara av journalistiskt intresse och en möjlighet att nyansera bilden av ett utbildningssystem i ständig kris och bjuder därför in press till träffen i Stockholm.

Låter det intressant?

Tveka inte att höra av er, ni når oss enklast genom ringa 070-475 35 29 eller genom att maila forskningsansvarig Jakob Lavröd på Jakob@Lavrod.se

Arrangörer: IYPT Sweden och Vetenskapens Hus

Vi utmanar unga att utforska världen

Alla vi möter ska få chans att upptäcka hur spännande och viktigt det är med naturvetenskap, teknik och matematik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.