Vi gör skillnad och det är aldrig långtråkigt!

Tesch_wylpodNär jag började arbeta som lärare var jag 20 år, och obehörig. Tyckte det var intressant men att eleverna var väldigt jobbiga, ibland väldigt jobbiga. Inte min cup of tea! Så kom sommarlovet och jösses vad jag saknade dem! Relationerna. Utmaningarna. Läraryrket var nog min grej, trots allt.

Åren gick och jag bestämde mig för att utbilda mig till lärare. Det tog 4,5 år. Jag som inte ens ville gå klart gymnasiet. Ja, livet tar sina vändningar. Är nog en person som behöver prova innan jag vet vad jag tycker. Idag är jag 40 år och jobbar fortfarande som lärare. Emellanåt tvivlar jag på yrkesvalet ganska mycket. Men så plötsligt sker en framgång för en elev, en relation utvecklas, en annan elev når ett mål eller att jag får jobba med ett utmanande nytt uppdrag och vips så skingrar sig de tunga mörka molnen och jag känner eufori och glädje, många gånger även stolthet.

Våga ta chansen att prova

Hela känsloregistret upplever jag därmed dagligen. Har satt en lapp vid mitt skrivbord ”Jag är inte i obalans, utan bara känslomässigt spontan”, för det är så jag känner mig på jobbet när jag blir glad, arg, rörd, stolt eller irriterad på en och samma timme. Tror att många skulle vilja jobba som lärare men kanske inte vågar för att det upplevs som för utmanande, för svårt, rörigt, otacksamt eller stressig.

Mitt tips: PROVA! Du kommer kanske som jag att tvivla, du kommer kanske ångra dig emellanåt men du kommer inte sluta för behållningen är så oerhört stor och väger upp. Vi utvecklas med eleverna, får nya perspektiv, vi växer som människor, möter nya kulturer och lägger grunder samt påverkar människors liv. Yrket känns meningsfullt och är betydelsefullt – vi gör skillnad. Och det är aldrig långtråkigt!

En lördagsförmiddag när du promenerar i dina kvarter så hör du ditt namn ropas och någon slänger sig om din hals. Denna någon är en elev du hade för 20 år sen. Eleven ser lycklig ut, med sin partner och sina små barn. Denna någon visar sig arbeta som lärare idag. Du är en förebild och inspirationskälla! Vilken underbar känsla! Det behövs fler lärare, väldigt många fler. Allt fler personer från näringslivet skolar om sig. Det är fantastiskt bra för vi behöver lärare stöpta i olika form, precis som eleverna är.

Alternativa vägar in i läraryrket

I vår podcast When You Are lärare, i avsnitt 2, pratar vi just om olika vägar in i läraryrket, egenskaper och utmaningar men även karriärsvägar inom läraryrket. Utbildningsförvaltningen drar sitt strå till stacken och det kan vi lärare och annan skolpersonal också göra genom att dela med oss av alla våra bra upplevelser och framgångssagor. För framgångarna är många. Så jag tänker att jag lägger mina tvivel åt sidan och provar vidare. Du med?

Stolt lärare och poddvärd,
Kristina Büki
Eriksdalsskolan

Lyssna på på podden Så blir du lärare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.