Lärarvikariat – en väg in i läraryrket och skolans värld

Anna GPDen 19-åriga tjejen valde att arbeta som lärarvikarie ett år efter gymnasiet innan valet av högre studier skulle göras. Ett år blev till två år som vikarierande klasslärare. Det avgjorde yrkesvalet. Efter lärarstudier har hon nu verkat i skolans värld under drygt 20 års tid: först som lärare, sedan som förändringsledare på Stockholms utbildningsförvaltning och nu som biträdande rektor på Eriksdalsskolan. Tjejen är jag, Ann Goliath-Pillóla, veckans poddvärd i ”When you are lärare” som denna vecka handlar om vikarier och vikarievägen in i yrket.

Fördelar med att arbeta i skola

Vad var det som lockade mig in i yrket och som gör arbete i en skola så roligt?

  • Skolans värld är varierande, få dagar är sig lika.
  • Du har ett meningsfullt arbete och gör en insats för barnen du möter.
  • Att verka i en skola dagligen är utvecklande. Kunskapen är inte konstant, metodik och internadminstration behöver följa samhällsutvecklingen. Du hänger med i den digitala teknikutvecklingen ihop med elever och kollegor samt har goda chanser att vara en ”early adapter” av ny teknik.
  • Ett arbete i skolan är engagerande. Arbetstoppar ibland och lugnare ibland, men dagarna går alltid fort och det är aldrig direkt långtråkigt på jobbet.
  • Yrken inom skolan är relativt självstyrande yrken. Tillsammans med andra utformas arbetsdagarna, inom rimliga gränser, ihop med såväl elever som med kollegor.

Lärarjobbet ger möjligheter till vidareutveckling

Jag har aldrig ångrat att jag kastade mig in i läraryrket. Att jag kunnat gå vidare och utvecklas som lärare inom skolans värld, t ex varit arbetslagsledare och fått chansen att arbeta med systematiskt kvalitetsarbete, har varit spännande. Att efter många år som lärare verka för höjda kunskapsresultat och utökat kollegialt lärande mellan lärarkollegor i rollen som förändringsledare vid start och vidareutvecklingen av PRIO-projektet under 4 år (mer om åren som förändringsledare inom PRIO Stockholm) samt nu sedan drygt 1½ år som biträdande rektor på Eriksdalsskolan (mer om Eriksdalsskolan) har varit stimulerande. Vilken tur att jag gavs chansen att en gång i tiden arbeta som lärarvikarie. Mina år som lärare har gett mig fler möjligheter och erfarenheter vidare i livet, som jag aldrig hade kunnat ana från start. Skolans värld är den värld jag har valt och vill stanna i.

bild

Ann Goliath-Pillóla, biträdande rektor på Eriksdalsskolan.

Lyssna på podden ” Vikarien” som släpps 13 april på whenyouarelarare.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.