Bilden av skolan

Anna Ö– Skulle du vilja bli lärare? frågar jag den 16-åriga gymnasieeleven som svarar med att stirra förvånat på mig.
– Nä, verkligen inte, blir det snabba svaret.
– Varför inte det då? envisas jag.
– Alltså…..det känns inte så ”creddigt” liksom, svarar eleven och så fortsätter vi vår diskussion om hur eleven tänkte att lärare nog har varit ett yrke med mycket högre status förr i världen. På den tiden när eleverna skulle sitta stilla och lära sig och inte som nu, när alla springer omkring med sina mobiler och så. Enligt eleven.

Jag gick tillbaka till mitt arbetsrum och funderade länge. Hur kan det ha blivit så här? Ungdomarna har tillbringat större delen av sitt liv i skolan men väldigt få av dem verkar ha något intresse av att en dag själva vara med och bidra på den andra sidan. Vad är det för bild de har av att vara lärare?

Skolan är ett område som alla kan ha en åsikt om och som alla har varit med om på ett eller annat sätt. Och alla, elever, föräldrar, politiker, arbetsgivare, hela samhället har intresse av att skolan fungerar väl och utbildar eleverna som det är tänkt. Ändå är vi nog många som upplever att det som rapporteras om skolan i medier ofta är negativt vinklat.

Tills alldeles nyss var det de sk gammelmedierna som styrde agendan för samhällsdebatten. Jag drar mig till minnes att bland det allra första jag fick lära mig när jag en gång i världen gick på Journalisthögskolan var att söka konflikten. Det vill säga att leta upp det som avviker, det som skaver, det som inte funkar och rapportera om det. Det kan tyckas som en negativ hållning men hänger bland annat samman med mediernas uppgift att beskriva och granska samhället. Den tredje statsmakten. Dessvärre leder det också till att de nyheter och granskningar som tas fram ofta speglar just det som inte var så bra eller som har gått snett. En negativ bild växer lätt fram.

Så var är de positiva rapporterna? De som beskriver hur otroligt roligt det kan vara att vara lärare? Hur lusten att få vara med och förklara, visa, göra begripligt, att skapa, fortfarande och alltid överväger det tråkiga med ökad administration och ökat tryck från föräldrar och samhälle. Det är dags för oss som är de professionella att kliva fram och styra debatten. Nu för tiden finns chatforum och Instagram och alternativa medier och bloggar, massor av möjligheter att vara med och skapa Bilden av skolan. Häng med på vår resa.

Anna Örjebo, rektor, Stockholms hotell och restaurangskola

Lyssna på podden ”Verkligheten – och bilden av skolan” 
When you are lärares poddar finns på whenyouarelarare.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Vill du veta när din kommentar har fått ett svar, eller prenumerera på inläggets kommentarer via e-post? Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.